Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Yuksek – Away From The Sea

« Review: Vetiver – Tight Knit | Review: U2 – No Line On The Horizon »

Frankrijk is, naast het land van de chanson, bij uitstek het land van de elektro. Daft Punk is er koning, dat hadden we inmiddels door, maar er is meer. Enige tijd geleden berichtten we al over het nieuwste album van Mr. Oizo, vandaag laten we je kennis maken met Yuksek. Je zult er geen spijt van hebben. Tenzij je een zeer grote weerzin jegens Franse electro of dance hebt natuurlijk.

Kenmerkend voor de Franse elektro zijn de zo kenmerkende beats die vaak verre van clean zijn. Yuksek heeft ze ook maar knoopt daar zijn eigen stijl aan vast. Een stijl die er overigens in gaat als koek. Het zal mij dan ook niks verbazen wanneer er in de lente of de zomer van 2009 een ware Yuksek hype zal ontstaan in de toonaangevende clubs. Dance clubs wel te verstaan.

Maximaal uitgediept

Het als single uitgebrachte nummer ‘Tonight’ doet ergens nog wel een beetje als Daft Punk aan. Toch gaat Yuksek op ‘Away From The sea’ lekker zijn eigen gang. Een nummer als ‘I Could Never Be A Dancer’ is lekker eigenwijs en gaat door tot het maximale eruit is gehaald. Daarmee bedoel ik niet dat het tot op, of zelfs over, de top gaat. Neen, een bepaald loopje, gekleurd door een bepaalde soundeffect, wordt tot het maximale uitgediept.

Er is echter geen beginnen aan elk nummer te gaan bespreken. Ieder nummer lijkt een opzich zelf staand project te zijn. Toch staat het dit album als eenheid niet in de weg. Yuksek heeft zijn eigen uitgesproken stijl, noem het maar een handtekening. Het is die duidelijke signatuur die van al die verschillende nummers een eenheid maakt. Een weinig eentonige eenheid, voor verveling is geen moment plaats.

Contrast

Des te meer is er plek voor contrast. Is ‘Today’ een nummer dat vele mensen aan het dansen zal krijgen, slotstuk op dit album ‘Eat My Bear’ doet welhaast aan als het een of andere hippie liedje in een modern jasje. Na een aantal minuten ingewikkelde elektro, dat wel. Het is het bewijs van de veelzijdigheid van Yuksek en zijn niet te missen passie voor muziek.

Ik ben er van overtuigd dat we nog veel zullen horen van Yuksek. Deze goede man heeft onmiskenbaar een groot talent. Komt nog bij dat de door hem geproduceerde elektro zeer toegankelijk is en een groot publiek zal aanspreken. Laat maar komen zou ik zo zeggen!

Yuksek “Tonight”

« Review: Vetiver – Tight Knit | Review: U2 – No Line On The Horizon »