Ontdek Oprechte Muziek!

Yacht – See Mystery Lights

« Fruit Bats – The Ruminant Band | Broadway Calls – Good Views, Bad News »

Artiest: Yacht

Album: See Mystery Lights

Genre: Electronic Indie

Release: 2009

Label: DFA Records

Recensent: Edward

Waardering: 3/5

Koop dit album via CD WOW!

Ze zijn te eigenzinnig voor pop en te catchy om onbekend te blijven: Yacht. Wie of wat Yacht is? Een duo uit de States die zich zelf (vrij vertaald) omschrijft als: “Band, Geloofsovertuiging en handel gedreven door Jona Bechtolt en Claire L. Evans (…) Iedereen is welkom om lid te worden van Yacht.” Met die wetenschap in het achterhoofd ben je toch al snel geneigd ‘See Mystery Lights’, hun laatste album, als een soort bijbel te beschouwen.

‘See Mystery Lights’ is een album gestoeld op het bewustzijn en de overtuigingen van Yacht. Een zo’n overtuiging is dat er zoiets bestaat als een leven na de dood maar dat er geen hemel of hel is. Het zijn dit soort welhaast religieuze gedachtegangen die van ‘See Mystery Lights’ meer maken dan de wazige psychedelische plaat die het anders was geweest.

‘See Mystery Lights’ is nu een wazige psychedelische plaat met een occult tintje….

…Oh ja, en een aantal best catchy nummers die je door al het religieuze gewauwel bijna zou vergeten.

Kom op jongens, heel leuk om je te onderscheiden en jezelf herkenbaar te maken maar echt veel draagt het niet bij. Al met al blijven de overtuigingen van Yacht een beetje steken op het niveau ‘The Ghost Whisperer’.

Voor wie die serie niet kent: The Ghost Whisperer gaat over geesten die ‘het licht’ nog niet zijn binnen gegaan omdat ze hier op aarde nog zaken moeten afmaken. Juist, ondergetekende kijkt het nogal veel…

Kunnen we het dan nu eindelijk over de muziek hebben? Wel nu, die staat als beste omschreven in de eerste zin van deze recensie. In de praktijk kun je het vertalen als aanstekelijk zolang de computer het overwicht niet krijgt. Dat is namelijk wat er werkelijk aan de hand is op ‘See Mystery Lights’, de zoektocht naar een balans tussen een hoop ‘bliepjes’ en een daadwerkelijke melodie. Het is die zoektocht, meer dan welk religieus gezever dan ook, die dit album interessant maakt.

Het zijn nummers als ‘The Afterlife’ (Klinkt in sommige opzichten een beetje als ‘the Israelites’ van Desmond Dekker) en ‘Summer Song’ waarin Yacht werkelijk uitblinkt: eigenwijs en funky! Jammer genoeg wordt dat overschaduwt door levensbeschouwelijke zaken, onlosmakelijk verbonden met Yacht.

Koop dit album via CD WOW!

« Fruit Bats – The Ruminant Band | Broadway Calls – Good Views, Bad News »