Ontdek Oprechte Muziek!

Underwater Sleeping Society – The Dead Vegas

« Underground Fly – Awakenings | Les Claypool – Of Fungi And Foe »

Uit het wonderschone Finand komt de band met de poëtische naam Underwater Sleeping Society. De band bracht onlangs zijn derde album, ‘The Dead Vegas‘, uit. Hoewel de naam van de band anders doet vermoeden maken ze bepaald geen slaapverwekkende muziek.

Finland brengt heden ten dage veel metal bands voort. Parallel daaraan is er ook een rijke indiescene. Een scene waar Underwater Sleeping Society een voorloper van is. Terecht wordt hun muziek omschreven als bitterzoet en worden ze veel vergeleken met grootse Britse bands als Editors en Doves. Dat zijn niet direct de minste bands, het zegt dan ook echt wel wat over de kwaliteit van de muziek.

Die kwaliteit is mede te danken aan de medewerking van Kalle Gustafson Jerneholm (Soundtrack Of Our Lives) en het feit dat Fred Kevorkian (The White Stripes, Sonic Youth) het album gemasterd heeft. Allemaal grote namen dus, gelukkig straalt dat, op een positieve manier, ook op de band af.

‘The Dead Vegas’ is een album nummers die een perfecte mix tussen bedrukt en vrolijk vormen. Hierbij geldt voor alle nummers dat de opbouw altijd uiterst verzorgd is. Nummers bouwen nu en dan uit tot harmonieuze samenzang zoals het nummer ‘Antique’. Andere nummers laten een heel anders, meer catchy verloop zien zoals het nummer ‘Accidents’.

Hoewel ik van mening ben dat dit album een verzameling aan juweeltjes is wil ik zeker het nummer ‘Trapdoors’ niet onbenoemd laten. Dit nummer begint heerlijk kalm en verraadt in de eerste minuut nog niet wat er komen gaat. Dan langzaam aan wordt het nummer vooral in de breedte uitgebouwd. We horen zelfs blazers hun ingehouden tonen blazen. Langzaam aan wordt duidelijk waar dit nummer naar toegaat: een explosie in slow motion. Voor elke drukgolf wordt de tijd genomen totdat plots, het nummer voorbij is.

Ik was blij verrast met dit album. Kalm is het, zoals Finnen over het algemeen zijn. Het album laat ook zien wat er zoal in een Fin om kan gaan, het blijft niet aan de oppervlakte maar graaft zich een weg naar diepere lagen. Die lagen blijken erg de moeite waard te zijn, zoals ze door deze band worden omgezet in zeer sterke muziek.

« Underground Fly – Awakenings | Les Claypool – Of Fungi And Foe »