The Rural Alberta Advantage – Hometowns

Artiest: The Rural Alberta Advantage

Album: Hometowns

Genre: Indie

Release: 2009

Label: label

Recensent: Edward

Waardering: goed

Helaas, dit album is niet via Amazon te verkrijgen

Ze komen uit Canada: The Rural Alberta Advantage (TRAA). Toronto, dat is hun ‘hometown’ en veel flauwer had ik deze recensie niet kunnen beginnen. Daarbij doet zo’n flauwe opening ook echt geen recht aan ‘Hometowns’. Een plaat die je serieus dient te nemen!

TRAA maakt folk rock, hele eerlijke muziek. Soms heel klein, soms heel minimaal. De onderwerpen: ‘hometowns’ en ‘hartzeer’. Zelf omschrijft de band zijn muziek als ‘indie-rock folk’. Ik zou geen betere omschrijving weten.

Kenmerkend aan TRAA is de wat nasale stem van zanger Nils Edenloff. Dat kan in de weg staan voor wie van de muziek wil genieten. Het lijkt soms wel of de woorden van deze man eruit moeten worden geperst. Staat tegenover de zoete stem van Amy Cole. Haar stem is wellicht het belangrijkste ingrediënt wat het nummer ‘The Deadroads’ zo catchy doet klinken.

Helaas komt Amy qua zang veel te weinig op het album voor. Dat is heel jammer, een nummer als ‘Drain the Blood’ had zo goed kunnen klinken als je niet telkens het idee hebt dat de zanger heel nodig naar het toilet moet.

Die zelfde stem komt echter weer heel goed tot zijn recht in het daarop volgende nummer: ‘Luciana’. Dit nummer heeft echt een heel heftig intro. Helaas zakt het daarna een beetje in elkaar. Dat is wellicht te wijten aan de wat rommelige sound die TRAA produceert. Die sound doet dit nummer weinig recht. Iets strakker was zoveel beter geweest. Voila, daar kun je over discussiëren.

Muzikaal hoogtepunt van dit album is ‘Frank AB’. Dit nummer is wel strak ingespeeld. Er zit zelfs een synth op de achtergrond die direct voor een wat voller geluid zorgt. De stem van Amy is te bewonderen in een samenzang waarin zelfs de stem van frontman Nils Edenloff tot zijn recht komt.

Goed, ‘Hometowns’ verdiende geen flauwe opening van een nog flauwere recensent. Die heeft het wel gekregen. Laat ik er het als goedmaker dan maar op houden dat dit album heel interessant is. Zo’n oordeel waar je als lezer weinig mee kunt. Sorry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *