Ontdek Oprechte Muziek!

Review: The Mars Volta – Octahedron

« British Sea Power – Man of Aran | Datarock – Red »

Artiest: The Mars Volta

Album: Octahedron

Genre: Progressive Rock

Release: 2009

Label: Warner Bros

Recensent: Edward

Waardering: 3/5

Koop Octahedron via Amazon

The Mars Volta is een band om rekening mee te houden! Zij weten fantasie overtuigend te vermengen met invloeden uit hun eigen leven. Dat levert originele teksten op maar in de eerste plaats zeer progressieve rock. Muziek die zowel zeer bombastisch is als melancholisch. Sleutelwoord voor de band is ‘mystiek’. Hier lijkt de band eigenlijk altijd naar op zoek te zijn.

Het album ‘Octahedron’ is meer akoestisch dan voorgaande albums van The Mars Volta. Begon voorganger ‘The Bedlam in Goliath’ met een hoop bravoure, op ‘Octahedron’ is gekozen voor enkele seconden stilte. Het draait op dit album dan ook voornamelijk om de opbouw. Toch, fans hoeven niet ongerust te zijn, het album ontbreekt het niet aan vuurwerk.

Akoestisch is dan ook betrekkelijk voor een band als The Mars Volta. Akoestischer dan dit zal het waarschijnlijk nooit worden maar dan moeten we niet gaan denken dat The Mars Volta gas terug aan het nemen is. Sterker nog, het ‘vuurwerk’ op ‘Octahedron’ komt misschien wel beter aan dan ooit gezien de aandacht die er uit gaat naar de opbouw van de muziek. Het contrast tussen rustig en heftig is groot!

Jammer is alleen wel dat de verhouding rustig en heftig niet helemaal in balans is. Wanneer de band heftig speelt dan staat dat gelijk aan een aardbeving. Dat is waar de band uitermate goed in is. Het gebeurt alleen net iets te weinig. Opbouw is goed, maar misschien neemt The Mars Volta er net even teveel tijd voor in net even te veel nummers. Heel nu en dan gaat rustig over in saai, vervluchtigd de spanning in de lucht.

‘Octahedron’ weet nu en dan te verbluffen. Aan de andere kant, het album weet ook te vervelen. Dat wordt erger naarmate je het album vaker beluisterd. Wedden dat je eerder naar de heftigere nummers door zult zappen?

« British Sea Power – Man of Aran | Datarock – Red »