Ontdek Oprechte Muziek!

Review: The Kissaway Trail – Sleep Mountain

« Review: Jil Is Lucky – Jil Is Lucky | Listen: Devendra Banhart – What Will We Be? »

De muziek van The Kissaway Trail is dromerig, maar zeker niet sloom. Het doet soms vervreemdend aan, maar zeker niet gek. Het klopt aan alle kanten maar toch doet het raar aan. Goed raar, als nieuwe schoenen die fantastisch zitten maar nog even moeten worden ingelopen. Het nieuwste album van dit Deense vijftal laat in ieder geval geen blaren achter!

The Kissaway Trial wordt vaak vergeleken met The Arcade Fire. Dat is terecht. Mijn gedachten gingen tijdens het luisteren van ‘Sleep Mountain’ onwillekeurig nogal eens uit naar Grandaddy, maar ook Band Of Horses. De gemene deler? Ijzersterk, autonoom, authentiek. Oh ja, zangers met hoge stemmen, dat hebben ze ook allemaal. En nee, het maakt de muziek er niet slechter op, het voegt enkel toe.

Op ‘Sleep Mountain’ wordt een hoop met spanning gewerkt, verwachtingen worden gewekt en zo laat mogelijk ingelost. Door de kenmerkende hoge zang wordt daarbij een ijle atmosfeer geschapen. Door die atmosfeer ontstaat er vaak een zekere afstand met wat er verder muzikaal gaande is. Zeker wanneer The Kissaway Trail zich aan het inhouden is ontstaat het gevoel van stilte voor de storm…

Stilte voor de storm, dat is prachtig, dat is spannend.

Met spanningsopbouw alleen kom je er niet, om ervoor te zorgen dat je muziek interessant blijft moet je de verwachtingen die je wekt ook kunnen waarmaken. The Kissaway Trail doet dat! Let wel: op hun eigen wijze. Rijk, maar nooit protserig. Ook als de band voluit gaat lijkt er geen geluidstrilling te worden verspild.

Het klinkt alsof de muziek van The Kissaway Trail weloverwogen is, uitgedacht. Tja, het zit intelligent in elkaar. Wat het album ‘Sleep Mountain’ wat dat aangaat echt fantastisch maakt, is dat elk nummer heerlijk intuïtief aandoet. Alsof het gegroeid is, in plaats van gecomponeerd. Ik proef daar passie en talent uit. Wordt niet iedereen enthousiast als muziek dat soort eigenschappen vertoond, zeker als ze gepaard gaan met een grote dosis authenticiteit?

‘Sleep Mountain’ is een fris album, een muzikale tocht vol avontuur en uitdaging. Heel af en toe heb je schoenen die nieuw blijven aanvoelen, dit album heeft dat ook!

« Review: Jil Is Lucky – Jil Is Lucky | Listen: Devendra Banhart – What Will We Be? »