Ontdek Oprechte Muziek!

Review: The Heavy – The House That Dirt Built

« Air – Love 2 | Review: Editors – In This Light And On This Evening »

Artiest: The Heavy

Album: The House That Dirt Built

Genre: Soul/Rock/Jungle

Release: 2009

Label: Counter Records

Recensent: Edward

Waardering: 4/5

Koop dit album via CD WOW!

Het is niet nodig om heel hard ‘Keep The Soul Alive’ te roepen, nooit nodig geweest ook. Soul is namelijk nooit een met uitsterven bedreigde muzieksoort geweest. Sterker nog: soul is springlevend. Het bewijs: The Heavy, een band uit Londen waarbij soul de motor is. Wie naar ‘The House That Dirt Built’, het tweede album van deze band, luistert moet zich voorbereiden op een gigantisch goed humeur. Wauw wat wordt er tegenwoordig goede muziek gemaakt!

Daar waar soul de The Heavy gaande houdt, zijn het invloeden uit de rock ’n roll die ‘The House That Dirt Built’ meer body geven. Het levert een combinatie krijgt die menigeen de dansvloer op zal krijgen. Aan de ene kant lijkt The Heavy rechtstreeks uit de jaren zestig soul scene van de jaren zestig te zijn gestapt, aan de andere kant zijn ze o zo eigentijds.

De band omschrijft zijn eigen stijl als jungle en inderdaad, ook dat komen we tegen op ‘The House That Dirt Built’. Een nummer als ‘Cause For Alarm’ is een goed voorbeeld daarvan. Reggae al a Bob Marley wordt gemixt met een groovy beat. Het nummer dat daar op volgt doet het zonder groovy beat en klinkt als pure, originele reggae. Toch is het eigenlijk alleen het middenstuk wat je als jungle kunt kenmerken.

Naast soul en jungle verrast The Heavy zijn luisteraars met duistere rock, western, RNB en besluit het met britpop. Dit album knalt uit elkaar van de muzikale invloeden en toch is ‘The House That Dirt Built’ in alles een eenheid. Elk nummer neemt je mee in een andere bruisende muzikale beleving.

Het lijkt er op alsof The Heavy heeft besloten op een muzikale ontdekkingsreis is te gaan. Per muziekstijl komt de band erachter dat ze met elke stijl die ze tegen komt prima uit de voeten kan. Dat resulteert in een onstuimig feest vol verrassingen. Een nummer als ‘No Time’ klinkt (zeker qua zang) alsof het afkomstig is van de Stone Temple Pilots, toch zijn het uiteindelijk niet de gitaren die dat nummer kleuren, het zijn trompetten!

The Heavy brengt met ‘The House That Dirt Built’ waarschijnlijk het meest feestelijke album van 2009 uit! Niet alleen soul, ook jungle, ska, reggae en rock blijken nog springlevend te zijn.

Koop dit album voor slechts € 8,99 via CD WOW! (Gratis Thuisbezorgd!!!)

« Air – Love 2 | Review: Editors – In This Light And On This Evening »