Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: The Flaming Lips – Embryonic

« Live: Tom Musca | Air – Love 2 »

The Flaming Lips heeft een nieuw album uit: ‘Emryonic’. Grote vraag is welke weg ze op dit album inslaan. Elk album tot nu toe kenmerkte zich door de onmiskenbare innovatiedrang van The Flaming Lips. Niks nieuws daar, het is alleen de vraag hoe het uitpakt op Embryonic. Zou de band onderhand niet eens doorslaan in zijn artistieke vrijheid?

Het lijkt erop alsof de Amerikaanse band, die al sinds 1983 bestaat, precies weet hoever ze kunnen gaan, zonder zich compleet van de wereld te vervreemden. Het twaalfde album van het viertal laat het beste zien van wat de band aan psychedelica in huis heeft. Daarbij doen ze nu en dan denken aan een mix tussen Air en Pink Floyd met flink veel invloeden uit de jaren zestig. Hoewel, dit soort vergelijkingen zijn in deze niet op hun plek, Lips is Lips immers.

De vocalen op Embryonic zijn allemaal onderworpen aan flink veel effecten. Dat heeft als resultaat dat de zang nu en dan uit een diepe put lijkt te komen en in andere gevallen van heel ver weg. Het maakt de muziek welhaast onaanraakbaar en moeilijk te bevatten. Dat is, de fans weten het, inherent aan de muziek van de Lips. Verwacht geen standaard akkoordenschema’s met eenduidige melodielijnen, verwacht muziek die zijn best doet in je irritatie zone te gaan zitten.

Om het allemaal nog eens lastiger te maken, dit album drijft overal en tegelijkertijd nergens heen. Dan weer rockt The Flaming Lips er op los met flink veel bas en drums die alle metertjes in het rood doen belanden. Het volgende moment wordt de complete snelheid uit de muziek gehaald om tot een samenzang vol echo’s te komen, begeleid door een enkele aanslag op een keyboard. De muziek van The Flaming Lips doet nu en dan Dadaïstisch aan om vervolgens midden in de romantiek te belanden.

Naast alle gekte weet The Flaming Lips ook te charmeren. Een nummer als ‘I Can Be a Frog’ is ronduit schattig en aandoenlijk te noemen. Het is tekenend voor de veelzijdigheid van deze band. Goed, psychedelisch en veelzijdig dus, het laatste album van The Flaming Lips is er een van meerdere wegen. En dat 18 nummers lang! ‘Embryonice’ is de eerste echte dubbelaar van The Flaming Lips. Een soort debuut dus. Alhoewel, dubbelaar… De 18 nummers zijn op 1 schijfje geperst. Tja, The Flaming Lips doet alles op zijn eigen manier.

Koop dit album via CD WOW!

« Live: Tom Musca | Air – Love 2 »