Ontdek Oprechte Muziek!

Review: The Dears – Missiles

« Coldplay – Viva La Vida | Kings of Leon – Only By The Night »

Missiles‘ als titel voor een plaat van The Dears is goed gekozen. Nog beter was het geweest als ze het ‘Torpedo’s’ hadden genoemd. Als metafoor voor hun muziek wel te verstaan. Eenmaal afgeschoten beweegt het zich geruisloos voort onder de oppervlakte, raakt het zijn doel dan is het explosief.

Soms lijken The Dears je in slaap te willen wiegen, bijvoorbeeld in het nummer ‘Dreams’. En ja, de titel voorspelt zoiets. Laten we het erop houden dat sommige torpedo’s hun doel missen en gewoon het water blijven doorklieven. Ook mooi.

Maar ook blindgangers kennen hun gevaarlijke kanten. Elk nummer op dit album kent daarom een soort ingehouden spanning. In ‘Money Babies’, een nummer dat net zo goed van Radiohead zou kunnen zijn, wordt een vissersbootje geraakt en valt de klap nog wel mee. Over Radiohead gesproken, het volgende nummer ‘Berlin Heart’ had op ‘OK Computer’ kunnen staan.

Gelukkig hebben we hier niet te maken met een Radiohead ripp off. Dat wordt duidelijk bij de eerste goede explosie: ‘Lights Off’. Een explosie in slow motion wel te verstaan. Adembenemend in zijn schoonheid. Met verrassende wendingen. Welgemeend advies: zet het volume net iets harder, dit is overweldigend. Zei je ‘Pink Floyd’? Ja daar heeft dit nummer inderdaad wel iets van ja. Gewoon even genieten.

Het titelnummer ‘Missiles’ is een voltreffer. Het begint welhaast nerveus ingehouden. Hoog bibberend stemmetje met een tokkelend gitaartje op de achtergrond. Je weet: hier gaat wat gebeuren, er gaat een climax aankomen. En die komt er! Eerst wordt er nog even geneuried en dat gaat de boel los.

The Dears vragen er op de een of andere manier om te vergeleken worden met andere bands. Noemde ik al Radiohead en Pink Floyd, er is meer. Zo heb ik ook invloeden van Grandaddy, Blur, Keane en The Smyths kunnen ontwaren. Kan natuurlijk allemaal toeval zijn.

Missiles is een interresant album met meerdere lagen. De spanningsopbouw is meesterlijk en het niveau ligt hoog. Goede plaat!

« Coldplay – Viva La Vida | Kings of Leon – Only By The Night »