Ontdek Oprechte Muziek!

The Dead Weather – Horehound

« The Rumble Strips – Welcome To The Walk Alone | Review: Florence and the Machine – Lungs »

Artiest: The Dead Weather

Album: Horehound (beluister)

Genre: blues rock

Release: 2009

Label: Third Man

Recensent: Edward

Waardering: 4/5

Koop dit album via CD WOW!

Jack White kun je niet verwijten dat hij lui is. Je kent hem van bekende bands als The Raconteurs en The White Stripes. Daarnaast werkt hij aan een solo carrière. Het is de goede man blijkbaar nooit genoeg, het debuut album van zijn nieuwe (derde) band, The Dead Wheather, is inmiddels een feit. ‘Horehound’ is de naam. Je zou zo onderhand een compleet rockfestival kunnen opzetten rond Jack White. Een avondvullend programma is gegarandeerd, met de kwaliteit van de muziek zit het sowieso wel goed.

Platenkast

Jack White mag dan de grootste naam zijn wat betreft de bezetting van The Dead Weather, zijn kompanen zijn ook niet mis. Ga je er even goed voor zitten? Op de vocalen vinden we, naast Jack White, Alison Mosshart, bekend van The Kills. Gitaar wordt gespeeld door Dean Fertita afkomstig van Queens Of The Stoneage. Bassist Jack Lawrence speelt in zowel The Raconteurs als The Greenhornes. Jack White neemt in deze band de drums voor zijn rekening.

Qua namen zou je The Dead Weather een superband mogen noemen. Of dat zich ook in de hitlijsten terug laat zien is maar zeer de vraag. Het lijkt er eerder op dat deze band vooral muziek maakt om zichzelf te vermaken. Dat er een publiek voor is mag bijzaak heten. Bepaald geen verkeerde instelling, het resulteert in muziek waar absoluut een doelgroep voor is te vinden. The Dead Weather maakt rock geïnspireerd op de jaren ’70: stevig, ruig en onder de gezonde invloed van bleus.

De muziek van The Kills en The White Stripes hebben altijd al enigszins in elkaars verlengde gelegen. Een combinatie is daarom helemaal geen gekke gedachte en inderdaad: het werkt! Hoewel je zou verwachten dat Jack White al snel alle aandacht op zich gericht krijgt valt dat in de praktijk wel mee. Alison Mosshart vervult haar rol als frontvrouw goed. Het gitaarspel van Dean Fertita mag er zeker zijn en de bas? De bas is vooral complementair aan de drums; heel ritmisch, een stevig fundament.

‘Horehound’ is een stevig album. Het ligt nogal zwaar op de maag. Dat is niet negatief. Punt is dat niet ieders maag er al te veel van kan verwerken. Niet voor pussy’s dus. ‘Horehound’ moet je luisteren op een flink volume. Het is te hopen dat The Dead Weather het niet bij een album houdt maar dat deze stevige blues rock zeker een vervolg krijgt.

Koop dit album via CD WOW! Voor slechts € 9,99, gratis thuisbezorgd!

« The Rumble Strips – Welcome To The Walk Alone | Review: Florence and the Machine – Lungs »