Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Steven Wilson – Insurgentes

« The Walkmen – You & Me | Starsailor – All The Plans »

Steven Wilson is de oprichter van Porcupine Tree, een niet geheel onbekende band uit de UK. Steven Wilson doet echter ook veel dingen op eigen houtje. Zo is hij bijvoorbeeld ook producer en solo muzikant. ‘Insurgentes’ is het laatste project van deze singer/songwriter die ook nog eens behoorlijk verdienstelijk gitaar speelt.

‘Insurgentes’ opent groots en ontzagwekkend. En na het openingsnummer lijkt ‘Insurgentes’ vooral een zoektocht te zijn naar hoe je een nummer kunt opbouwen tot van zeer ingehouden to zeer extatisch. Het gebruik van dat contrast leidt tot een spanning die het hele album lang aanwezig blijft.

Een ding is zeker, op dit album is Steven Wilson niet op zoek naar een catchy pop plaatje. Eerder is dit de zoektocht naar de ultieme sound, de ultieme solo die daarbij past en de grootst mogelijk te bereiken hoogte die je als muzikant kun behalen.

En hoewel dat een tamelijk moeilijke zoektocht is, wil ik ‘Insurgentes’ niet direct bestempelen als een moeilijk album. Zeker, je moet er even voor gaan zitten, een meezinger bevat de plaat ook niet. Maar dat is allemaal gelijk aan iemand die een interessant verhaal verteld, je moet er de tijd voor nemen, je moet het aandacht schenken. Je wordt echter wel rijkelijk beloont.

Mijn advies is: zoek de gemakkelijkste stoel uit die je kunt vinden en zorg voor een mooi uitzicht. Dan: beluister ‘Insurgentes’ door je koptelefoon! Heb je geen koptelefoon, schaf die dan voor de gelegenheid aan. Geloof me, het is de ultieme manier om dit album te verkennen. Want dat is wat luisteren naar dit album is, een ware verkenningstocht.

Daarbij, Wilson heeft de wereld bereist om dit album te kunnen maken. Van Mexico City tot Japan en Israël. Hij heeft assistentie gekregen van onder andere bassist Tony Levin, drummer Gavin Harrison, keyboard speler Jordan Rudess de Japanse Koto speler Michiyo Yagi, Brits guitarist Sand Snowman, en jazz saxofonist Theo Travis. Een hele opsomming inderdaad. Gewoon even om te laten doordringen: dit album is heel bijzonder!

« The Walkmen – You & Me | Starsailor – All The Plans »