Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Waines – STU

« Hot Video Alert: Black Mountain – Old Fangs | Hot Video Alert: Interpol – Lights »

Bij Italië kun je je een hoop voorstellen, maar aan goede indie rock zul je waarschijnlijk niet direct denken. Toch zijn ze er: indie bands uit Italië! Eerder maakte je via Ekaya al kennis met Mammooth, nu is het de beurt aan Waines!

Waines wekt op zijn debuutalbum ‘STU’ de indruk uit de VS, of op z’n mist uit de UK te komen. Van Italiaanse invloeden is in ieder geval niks te merken. De band brengt een mix van swingende maar scheurende blues rock, Americana stijl. Geheel volgens de voorschriften van de huidige tijdsgeest klinkt het alsof het in de jaren ’60/’70 is opgenomen. Met een beetje fantasie hoor je flarden Led Zeppelin terug, vergelijkingen met de Rolling Stones zijn snel gemaakt.

Indrukwekkend aan het album ‘STU’ is de grote smoel die de Waines hier feitelijk op zet. Er wordt zonder enige schroom gerockt alsof het Italië is waar de rock is uitgevonden. Daar waar zo’n grote smoel al snel kan worden uitgelegd als arrogant is daar bij deze band geen sprake van. Het is bravoure van het charmante soort. Daarbij, STU klinkt oprecht, hier is een band aan het musiceren met een enorm enthousiasme.

Leg ‘STU’ uit als een zoveelste poging van zomaar een band, om gedateerd te klinken, en het album is eigenlijk bij voorbaat afgeschreven. De reden waarom je dit album zou moeten beluisteren is vanwege de welhaast kinderlijke drive die er achter schuil gaat. De band leeft zich op alle fronten totaal uit, nergens wordt er op de rem getrapt. Hell, deze band wint het enkel op enthousiasme makkelijk van een tegenhanger als de Rolling Stones! Wie zanger Fabio Rizzo hoort soleren op zijn gitaar, zal geneigd zijn te zeggen dat Keith Richards nog wel even op les mag, om op hetzelfde niveau uit te komen.

‘STU’ is een onstuimig en dansbaar album dat tot vrolijkheid stemt. Waines is daarmee een band die, als ze live net zo goed is als in de studio, met stip tot de top van Italië behoort.

« Hot Video Alert: Black Mountain – Old Fangs | Hot Video Alert: Interpol – Lights »