Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Various Artists – A Catchy Christmas

« Video: Lola Dutronic – (Another) Christmas Without Snow | Video: Polock – Fireworks »

Various Artists - A catchy Christmas

Mensen genoeg die het fijn vinden dat ze elk jaar, rond kersttijd, 50 keer per dag Wham met ‘Last Christmas’ door de strot geduwd krijgen. ‘Leuk’ noemen ze dat, en ze snappen niet dat er mensen zijn die daar een zenuwinzinking van krijgen. Nu ja, dag in dag uit Sky Radio luisteren, zal zijn negatieve uitwerking op (mede)menselijkheid niet missen.

Muzikale Verrassingen

Je hoeft geen sympathie te verwachten van de gemiddelde Wham-fan als het op een afwijkende voorkeur aankomt betreffende kerstliedjes. Gelukkig worden er elk jaar weer alternatieve kerst CD’s uitgebracht. ‘A Catchy Christmas’ is er een uit de (kerst)stal van Basta Records.

Het album kent nummers van zeer uiteenlopende artiesten. Een gevarieerd geheel. Toch valt er een lijn te ontdekken, er gaat een zekere mistroostigheid van dit album uit. Geen uitgelaten, opgeblazen gedoe. De sfeer is eerder die van een tochtige kamer waarin de waxinelichtjes moeite hebben brandende te blijven. Op het eerste gezicht een beetje onguur, toch blijkt het een uitermate goed klimaat voor muzikale verrassingen. Bedenk je maar dat een kind baren in een stal ergens in Bethlehem een stuk onplezieriger zal zijn geweest.

Essentie van kerst

Heel goed aan dit album, sommige liedjes gaan daadwerkelijk over de geboorte van Jezus! Dat is immers de betekenis die Christenen later aan dit heidense feest hebben toegevoegd. Powderblue brengt met het nummer ‘On This Christmas Night’ een maar al te gelovig country nummer.

De meeste songs op dit album gaan meer over de werkelijke essentie van kerst, die heeft met religie niks te maken. Wel dat het donker is, koud en dat het vaak helemaal niet sneeuwt. Of wat dacht je van relaties die niet helemaal lekker gaan? Toch is het niet enkel ellende; nummers als ‘Ladeedadeeda it’s Christmas’ (Ageeth de Haan) en ‘Boom! Happy New Year!’ (Ocobar & Fay Lovsky) hebben, zoals hun titel verraadt, een wat vrolijker inslag.

Vrolijke Noot

‘A Catchy Christmas’ gaat goed samen met veel te veel alcohol en mensen die zoveel eten, dat ze acuut obstipatie krijgen. Hoewel de lijn van dit album lichtjes triest is, zal het zorgen voor een vrolijke noot tijdens de kerstviering. Wereldvrede haal je er niet mee in huis, maar wel een aangename kennismaking met verschillende muzikanten.

« Video: Lola Dutronic – (Another) Christmas Without Snow | Video: Polock – Fireworks »