Ontdek Oprechte Muziek!

Review: The Black Keys – Brothers

« Hot Video Alert: Villagers – Becoming A Jackal | Hot Video Alert: White Rabits – They Done Wrong »

Kan een album beter openen dan ‘Brothers’ van The Black Keys? ‘Everlasting Light’ zet de toon op een geweldige manier! Het laat zien wat je kunt verwachten, zonder dat daarmee alles al wordt weggegeven. Stevige riffs die je huis op z’n fundamenten doen trillen. Een flinke scheut soul, rock, en nog meer blues.

Vooruitstrevend

Ja, op ‘Brothers’ wordt terug gegrepen naar de sound van de sixties. Het interresante is dat er wordt gepoogd een vertaalslag te maken naar nu. Geen kopieergedrag dus, zeker geen retro gedoe. ‘Brothers’ is een actueel, vooruitstrevend, album.

Waar je van zult moeten houden (en dat doe je!) is het fuzzy bluesgeluid dat wordt geproduceerd door gitarist Dan Auerbach. Het is deze man die dit album in zijn geheel zeer gevaarlijk maakt. Crimineel, zou ik willen zeggen. Dat houdt in dat er flink veel spanning op dit album valt te bespeuren. Je aandacht krijgt de gewoonweg kans niet om te ontsnappen, Dan Auerbach houdt die namelijk gevangen.

Grove motoriek

Maar laat ik me niet beperken tot het gitaarwerk. Dit album moet het namelijk ook zeker hebben van zijn ritme sectie! Deze is stuwend, zet aan tot dansen! Het is een zeer krachtig kloppend hart die dit album van zeer veel leven voorziet. Er komt bij ‘Brothers’ een hoop energie vrij, gekanaliseerd weliswaar maar zeker niet altijd ‘binnen de lijntjes’.

The Black Keys moeten het vooral hebben van de grove motoriek. Hoewel, het druilerige (en daarmee sfeervolle) orgelspel wat je nu en dan hoort, verraadt wel degelijk oog voor detail.

Overweldigend

‘Brothers’ is een overweldigende golf van blues uit warmere regionen. Deze golf neemt je onherroepelijk mee, tilt je op, om je vervolgens heel hard ergens neer te plempen. Al met al een overweldigende ervaring die zeker indruk zal maken.

« Hot Video Alert: Villagers – Becoming A Jackal | Hot Video Alert: White Rabits – They Done Wrong »