Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Shaking Godspeed – Awe

« Video: Violens – Violent Sensation Descends | Ekaya’s Shorties: Antony & The Johnsons, Get Up Kids, Girls »

Treffender kan een titel niet: ‘Awe’. Grote bewondering is namelijk op z’n plek voor Shaking Godspeed. Zeker, het Nederlandse muzikale landschap doet anno 2010 niet direct meer onder voor het Belgische. Toch moet je werkelijk vernieuwende en onderscheidende bands met een lantaarn zoeken.

Wie het orgelspel op dit album hoort, zal misschien onwillekeurig moeten denken aan Yethro Tull en Deep Purple. Opzwepend en ietwat psychotisch; je zou er lichtelijk nostalgisch van kunnen worden. Evenals Deep Purple houdt Shaking Godspeed er van de zaken onderhoudend maar stevig aan te pakken. De composities maken een doordachte indruk, tegelijkertijd getuigen ze van enorm veel enthousiasme en energie.

Laten we vooral ook onderstrepen dat Shaking Godspeed op vele fronten een wereld verschilt van Deep Purple. Je zou ze met Black Mountain mogen vergelijken, met dien verstande dat de Achterhoekers op basis van kwaliteit toch echt een tikkeltje beter zijn!

De gemene deler van alle tien songs op ‘Awe’ is dat ze staan als een huis. Subtiel betekent in het woordenboek van Shaking Godspeed niet ‘zachtaardig’, het is veel relatiever. ‘Awe’ kun je niet wegzetten als simpelweg stevig beuken. Zeker, er zijn de grooves en opzwepende drums. Maar dan, let eens op de bas! Geen rechte lijn daar, maar gekmakende loopjes. kijk ook eens verder dan de uitgesponnen gitaar akkoorden, er is namelijk ook plek voor meer melodisch werk.

Bij een nummer als ‘People Wait, People Listen’ maken we kennis met nog een kwaliteit van Shaking Godspeed: het uitdrijven van geesten! De band laat zien dat het een uiterst duistere sfeer weet te creëren waarin de lelijke aspecten van de menselijke geest tot kunst worden verheven. Akelige kunst die toch zeer aangenaam aanvoelt!

‘Awe’ is consistent qua sound en gevoel. Als luisteraar wordt je 10 nummers lang flink aangepakt. Van verrassingen is niet heel erg sprake waardoor je na het luisteren van ‘Awe’ je portie echt wel hebt gehad. Niet omdat je ‘Shaking Godspeed’ dan wel zat zou zijn maar omdat je waarschijnlijk aan het zuurstof moet. Shaking Godspeed mat af!

Wie de Nederlandse alternatieve muziek scene een warm hart toe draagt moet wel van deze Achterhoekers houden. De band kent in dit land geen gelijke en zou ook op internationaal niveau zijn mannetje wel staan. On-Nederlands goed!

« Video: Violens – Violent Sensation Descends | Ekaya’s Shorties: Antony & The Johnsons, Get Up Kids, Girls »