Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Pulled Apart By Horses – Pulled (…)

« Hot Video Alert: Butch Walker – Pretty Melodie | Hot Video Alert: MGMT – It’s Working »

‘Back To The Fuck Yeah’ (video), eigenlijk is hier alles mee gezegd. Het is de titel van de in mei 2010 uitgekomen single, afkomstig van het album ‘Pulled Apart By Horses’ door de gelijknamige band. Het is muziek om je compleet schor op te gaan schreeuwen, het is fantastisch!

Pulled Apart By Horses komt voort uit de underground scene van het Engelse Leeds. In 2008 schudde deze band de UK op met hun debuutsingle ‘Meat Balloon’. Sinds die tijd hebben ze mogen toeren met bands als Future Of The Left en Blood Red Shoes. Tussendoor is de band er toe gekomen om een volledig album op te nemen.

Mocht je de twee laatst genoemde bands als stevig beschouwen, dan is Pulled Apart By Horses ongetwijfeld in staat je een hartaanval te geven. Je kunt deze band namelijk categoriseren onder rock, maar dan wel onder de subcategorie grunge van het meest agressieve soort. En ja, de term grunge is gedateerd, maar luister en je snapt het. Alles aan deze band straalt een soort opstandigheid uit, een schreeuw om vooral heel erg ongewassen jezelf te mogen zijn.

Goede muziek stinkt nu eenmaal soms een beetje.

Wel nu, stinken is niet het enige sociaal ongewenste gedrag dat deze band tentoonstelt. Wanneer je deze band luidt over je speakers laat gaan dan is het soms net of de klodders slijm van zanger Tom Hudson je om de oren vliegen. Aan zuiver en ingetoomd zingen doet deze man nauwelijks. Ook springt hij bepaald niet zachtzinnig om met zijn gitaar, daar slaat hij de akkoorden als het ware uit.

Ãœberhaupt hebben we hier niet te maken met zachtzinnige jongens. Alles wat maar enigszins kan dienen als gereedschap, staat volledig in dienst van de expressieve kwaliteiten van Pulled Apart By Horses.

Expressie betekend in dit geval een half uur lang woest beuken en schreeuwen. Welke emotie er exact aan ten grondslag ligt, het is moeilijk te benoemen. Het hangt ergens tussen agressie en frustratie in. Zonder de wil overigens om de luisteraar, of wie dan ook pijn te willen doen. Eerder therapeutisch. Er zijn geen slachtoffers, er zijn alleen maar deelnemers: de band en zijn publiek!

Na dit album te hebben beluisterd kan ik mij zo ongeveer voorstellen hoe het voelt als er een olifant op je heeft gezeten, zo zwaar ben ik onder de indruk van Pulled Apart By Horses. Deze plaat zal vast nog enkele weken na echoën in mijn hoofd. Een ragharde revelatie!

« Hot Video Alert: Butch Walker – Pretty Melodie | Hot Video Alert: MGMT – It’s Working »