Ontdek Oprechte Muziek!

Review: MLCD – The Tragic Tale Of A Genius

« Hot Video Alert: El Guincho – Hindou | Review: Woods – At Echo Lake »

De Waalse band My Little Cheap Dictaphone heeft een waar meesterwerk uitgebracht. Zo kun je ‘The Tragic Tale Of A Genius’ best kwalificeren, zonder het risico al te veel tegenspraak te krijgen. Of het moet al komen van minimalisten.

‘The Tragic Tale Of A Genius’ is, zoals de titel wellicht verraadt, een verhaal. Een rock opera zo je wil, ver weg familie van The Who’s ‘Tommy’. Dit verhaal gaat over een jonge talentvolle muzikant met een gekwelde geest. De biografie van Brian Wilson (het muzikale genie achter The Beach Boys) diende als inspiratie. Die inspiratie leidde tot twee jaar onafgebroken hard werken. Transpiratie…

Een project als deze, groots van opzet, volgepropt met arrangementen en een enorm aantal manuren, brengt een gevaar met zich mee. Het gevaar om ‘over the top’ te raken. Gelukkig valt dat met ‘The Tragic Tale…’ wel een beetje mee. Voor sommige songs werden dan misschien wel meer dan 30 instrumenten gebruikt, het leidt niet tot muzikale decadentie. Het verhaal blijft de leidraad waaraan de muziek gedienstig is.

Wanneer het verhaal van ‘The Tragic Tale…’ je weet te grijpen dan krijg je te maken met een bumpy ride. De gekte van de hoofdpersoon wordt muzikaal namelijk prima verbeeldt. Er is de verontrusting, er zijn momenten van euforie. De sfeer kan elk moment omslaan, tegelijkertijd is er continu een onderhuidse spanning aanwezig.

Muzikale decadentie mag dan achterwege blijven, het had af en toe wel iets minder gemogen met de muzikale invulling. Wie acht nummers achtereen met eenzelfde bombastische, nimmer aflatende, muzikale stroom te maken krijgt, raakt daaraan gewend. Een ingetogen nummer halverwege dit album, had ruimte gegeven om alle overweldigende invloeden een beetje te kunnen verwerken. Soms is het simpelweg te veel om in een keer te behappen. Voila, daar zal de kritiek van de minimalist dan ook voornamelijk over gaan.

‘The Tragic Tale Of A Genius’ is een grootse vertelling. Muziek waar men voor moet gaan zitten. Keer op keer!

« Hot Video Alert: El Guincho – Hindou | Review: Woods – At Echo Lake »