Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Matthew Dear – Black City

« Listen: Ekaya’s Maandlijst – Augustus 2010 | Hot Video Alert: Underworld – Always Loved A Film »

Denk bij ‘Black City’ niet aan een onaangename duistere stad, denk aan de lugubere achteraf stegen in die stad. De achterbuurten van Gotham zogezegd. Beeld je de waterplassen in, schimmige figuren en de ratten wier thuisbasis het is… Wanneer je nu nog niet bent weggejaagd, is het nieuwe album van Matthew Dear wellicht wat voor jou!

Matthew Dear debuteerde in 2003 met het album ‘Leave Luck To Heaven’. ‘Black City’ is zijn vijfde. Eerdere albums van de in Detroit woonachtige DJ, producer en performer kenmerkten zich nog door de vrij traditionele manier van songs opbouwen. Dit album laat zich echter niet meer vangen in refreinen, coupletten en bruggen. ‘Black City’ is gelaagd. Vaak lang gerekte Synthesizer geluiden drijven op donkere baslijnen. De onderste laag is voor lome beats. De bovenste voor zang en frivole toepassingen van percussie, of freaky noise of teasende hammond orgels…

‘Black City’ is verrassend dansbaar! Het album komt meerdere malen erg funky uit de hoek. De duistere atmosfeer staat enige vorm van humor ook niet in de weg. Daarbij hangt er een zweem van seks rond dit album. Titels als ‘You Put A Smell On Me’ en frasen als ‘Love me like a clown’ verraden het een en ander. Het album zou het daarmee goed doen in de meer underground clubs. Daar waar het ook lekker underground aan doet.

Aan te raden valt om ‘Black City’ over je headphones te beluisteren. Over reguliere huis tuin en keuken speakers verwaait de helft van de ervaring die dit album is. Daarbij, een hoofdtelefoon isoleert je van de buitenwereld, zo stap je een stuk makkelijker deze gitzwarte stad binnen.

Matthew Dear slaagt er met dit album goed in om een heel eigen wereld te schapen. Een wereld, een stad eigenlijk, die niet makkelijk te vinden is, zo duistere is die. Het is die duisternis die het album erg verslavend maakt, het werkt mystificerend en daarmee intrigerend. Zoals Matthew Dear klinkt, klinkt niemand!

« Listen: Ekaya’s Maandlijst – Augustus 2010 | Hot Video Alert: Underworld – Always Loved A Film »