Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Kurt Vile – Smoke Ring For My Halo

« Review: The Strokes – Angles | Video: Times New Viking – No Room To Live »

UIt Philedelphia komt een mompelende meneer, van twijfels en mijmeringen vervult en behept met het talent uiterst mooie nummers te schrijven. Zijn naam? Kurt Vile. Zijn nieuwste album? ‘Smoke Ring For My Halo’. Een album waar eenieder zich heerlijk weldadig in onder kan dompelen!

Intiem

‘Smoke Ring For My Halo’ is een album dat een groot succes kan worden, al was het maar vanwege alle lovende kritieken. De vergelijkingen met Bob Dylan en Lou Reed worden veelvuldig getrokken. Toch is het te hopen dat Kurt Vile niet net zoveel airplay krijgt als een Mumford & Sons. Commerciële successen zijn natuurlijk prima, maar in het geval van dit album zou teveel aandacht leiden tot afbreuk. Het album is er te intiem en breekbaar voor. Radio presentatoren en aanverwante mediageile schreeuwlelijkerds moeten er vanaf blijven. Dit album dient in eenzaamheid of anders in zeer goed gezelschap beluisterd te worden!

De breekbaarheid van ‘Smoke Ring For My Halo’ zit hem in de sfeer die het ademt. Het album lijkt zich voornamelijk in de gedachtewereld van VIle af te spelen. Er wordt geen enkele moeite gedaan om de luisteraar iets over te brengen behalve dan een gemoedstoestand. De welhaast binnensmondse zang verhult op het eerste gehoor de prachtige verhalen en innerlijke twijfels van Vile, wat het wel overbrengt is een soort zachtaardige droefenis. Het gekke is, een mens kan daar blij van worden!

Onderhoudend

Bewonderenswaardig aan ‘Smoke Ring For My Halo’ is hoe het album stemmig, gracieus en een tikkeltje gedragen is maar tegelijkertijd wel van begin tot eind weet te boeien. We hebben hier te maken met folk van het meest subtiele soort. Van grote contrasten is nauwelijks sprake, de verschillende songs lopen schijnbaar moeiteloos in elkaar over. Of Vile nu wordt ondersteund door zijn band, of enkel begeleid door zijn eigen gitaar; elk element aan dit album is even rijk en onderhoudend als het andere.

Toegegeven, Kurt Vile’s in zichzelf gekeerde attitude maakt dit album in eerste instantie een tikkeltje ontoegankelijk. Menigeen zal even de fase door moeten waarin een wonderschoon nummer als ‘On Tour’ toch echt als ietwat zeurderig geneuzel klinkt. Echter, die fase duurt nooit lang! Er gaat een soort betoverende kracht van dit album uit die aan het eind elke zichzelf respecterende muziekliefhebber voor zich wint.

Prachtplaat

‘Smoke Ring For My Halo’ is een prachtplaat van een prachtmuzikant. Wie zichzelf opsluit met enkel een goede whisky en dit album gaat drie zeer fijne kwartieren aan luisterplezier tegemoet. Zalf voor uw oren!

« Review: The Strokes – Angles | Video: Times New Viking – No Room To Live »