Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Jonathan Wilson – Gentle Spirit

« Listen: The Jezabels – Endless Summer | Listen: Dum Dum Girls – Coming Down »

Jonathan Wilson’s nieuwe album een warm bad noemen schiet tekort. Immers, wie valt er nou ooit stijl achterover van een warm bad? Wie zou er van pure bewondering welhaast kunnen gaan huilen?

Weldadig? Ja, dat is het album ‘Gentle Spirit’ zeker. Ontspannend ook. Daarnaast is het ook nog eens een religieuze belevenis. Bovenal is het een subtiele, lieflijke streling van de trommelvliezen.

Andere wereld

Wat tekent een talentvol gitarist? Dat je niet naar zijn werk kunt luisteren zonder het te moeten bewonderen misschien? In het geval van Jonathan Wilson niet. Wie het album ‘Gentle Spirit’ opzet, gaat niet naar muziek luisteren. Je wordt een andere wereld ingesluisd. Een kalme, vredige omgeving opgebouwd uit schoonheid.

‘Gentle Spirit’ voelt direct als een vertrouwd album aan, alsof je de songs al kent sinds je jeugd. Het is door de vanzelfsprekendheid van dit album, dat je misschien niet direct door hebt hoe bijzonder dit album is. Tenminste, als je een combinatie van sublieme techniek, gevoel en compositie als bijzonder ervaart.

Geen furie

Je moet met een vergrootglas zoeken om negatieve kanten van ‘Gentle Spirit’. Als calvinistische azijnkijker zou je kunnen stellen dat dit album wat te zweverig is. Dat het aandoet als een kringgesprek van evangelische jongeren die enkel kritiekloos over de grootsheid van de schepping kunnen spreken. Kritische of negatieve geluiden zul je op dit album niet horen.

Vooruit, het is waar. Nummers als ‘Can We Really Party Today?’ of ‘Natural Rhapsody’ zetten niet aan om sneoihard met je auto over de afsluitdijk te gaan planken. Speel ze voor een voetbalmatch en je weet zeker dat geen enkele partij zal winnen. Er zit niet tot nauwelijks furie in deze plaat.

Techniek

Met rock heeft ‘Gentle Spirit’ maar weinig te maken. Op z’n best kun je het soft rock noemen. Heel soms is er een vergelijking met The Zombies te trekken. Vaker met Jimi Hendrix, maar dan hebben we het alleen over de techniek. Die wordt door slechts weinig muzikanten geëvenaard .

Blijft staan dat iedere serieuze muziekliefhebber toch op z’n minst stiekem moeten genieten van het sublieme gitaarspel wat Jonathan Wilson laat horen. Dan laten we de composities en het totaalplaatje van het album nog buiten beschouwing.

Onsterfelijk

Het maakt niet uit hoe cynisch je bent ingesteld, vuur gerust je meest lelijke vocabulair op Jonathan Wilson af. Het zal tot niets leiden, zulke schone muziek kan niet kapot gaan. ‘Gentle Spirit’ is een onsterfelijk album.

« Listen: The Jezabels – Endless Summer | Listen: Dum Dum Girls – Coming Down »