Ontdek Oprechte Muziek!

Review: James Walbourne – The Hill

« Video: Julie Fader – Maps | Video: Holy Fuck – Red Lights »

Nog niet zo lang geleden mocht James Walbourne gitarist Adam Seymour vervangen in de eind jaren ’70 opgerichte rockband Pretenders, bekend van de ballad ‘I’ll Stand by You’. Nu mag hij het in zijn eentje proberen en mogen we kennis maken met zijn debuut album ‘The Hill’.

Uitbundig

James Walbourne mag dan in Londen wonen, zijn muziek klinkt alsof die van het Amerikaanse platteland afkomstig is. ‘The Hill’ is een album die een mix bevat van country, folk en flarden bluegrass. Het is bovendien een album waar een zekere uitbundigheid vanuit gaat.

De genres waar James Walbourne mee speelt mogen dan stijf staan van de traditie, hij slaagt erin ze zeer levendig en fris te laten klinken. Tja, als Engelsman kun je americana waarschijnlijk maar het best met een zekere onbevangenheid spelen, voor een Amerikaan wordt je toch nooit aangehoord. Met een hoop enthousiasme kun je dan een hoop goed maken. Immers, buiten Amerika vinden de meeste mensen het wel best zo, zolang je maar een cowboy hoed opzet.

Doorsnee

Je kunt je James Walbourne wel afvragen waarom hij kiest voor de stijl waarin hij speelt. Feit is dat de meeste songs zonder de country elementen nog steeds overeind waren blijven staan, ze worden er enkel iets meer doorsnee van. Het zijn van die nummers die helemaal kloppen; een weloverwogen maar niet te verrassende structuur en dito melodie lijnen. Het lijkt er welhaast op dat de country sound nodig is om het geheel onderscheidend te maken. Iedere inwoner van Engeland kan immers dit soort songs produceren, het hoort zo’n beetje bij de opvoeding!

‘The Hill’ mag op het eerste gezicht een uitbundig geheel lijken, wie er iets meer aandacht aan besteed zal er achter komen hoe vlak het album in werkelijkheid is. De onbevangenheid waarmee James Walbourne speelt kan rekenen op sympathie. De songs op het album steken degelijk in elkaar. Het album doet helaas nogal oppervlakkig en weinig origineel aan.

« Video: Julie Fader – Maps | Video: Holy Fuck – Red Lights »