Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Ilanois – Chase The Sundown With Me

« Video: Peter Bjorn & John – Breaker, Breaker | Video: She And Him – Don’t Look Back »

album art for chase the sundown with me

‘Chase The Sundown With Me’ brengt gemengde gevoelens teweeg. Positief en negatief. Dat kan niet anders; Ilanois maakt bepaald geen oppervlakkige muziek. Het is emotioneel van insteek. De teksten verhalen over de diepste diepten van de ziel, muzikaal wordt daarbij het drama flink aangezwengeld. Het gaat wat ver deze uit Friesland afkomstige band zwaar op de hand te noemen, erg luchtig zijn ze niet.

Beter dan Snow Patrol!

Tijd voor een statment: Ilanois maakt betere muziek dan Snow Patrol! Immers, Snow Patrol is het rocken wat verleerd, gedegradeerd tot een band die enkel geschikt is voor de huilmomenten in Grace & Atomy. Ilanois weet wel degelijk wat rock is, en laat dat weten ook. Maar al te graag zet de band goed aan en veroorzaakt zo flink veel impact. Wel degelijk geschikt voor dramatische televisie shows, maar prima zonder zakdoekjes te beluisteren.

Nu is het zo dat ‘Chase The Sundown With Me’ vraagt om grote statements. Hallo, er zit me toch een top-producer achter dit album: Simon Gogorly! Deze man deed eerder al werk voor No Doubt en, -wie waren dat ook al weer- U2. Ook niet goedkoop: het album werd gemixt door Barny Barnicott (Editors en Placebo – ook leuk materiaal om de band mee te vergelijken, gaan we niet doen…)

Licht Maar Solide

Met de wetenschap van het top personeel waar Ilanois over heeft kunnen beschikken, is het verwonderlijk hoe een nummer als ‘In This Sea, On This Stone’ door de selectie heeft kunnen glippen. Was het niet Kane die op dit soort beladen ballades een patent heeft? Direct maar doorschuiven naar 3FM, dat nummer, en er heel veel geld mee verdienen; Binnen het geheel van dit album kan het als een tranen trekkend dieptepunt worden gezien.

Nee, dan het nummer na ‘In This Sea, On This Stone’: ‘Knowing’, dat mag Ilanois ten voeten uit heten! Zanger Ilan Palstra neemt in de tekst afscheid van een ex-liefje, maar de muzikale machine verlicht de pijn. Dit is rock van een licht maar solide soort; bij vlagen zeer geraffineerd en maar al te strak. Subtiel genoeg om op het gemak te beluisterd te worden in de huiskamer (met een glas wijn stel ik me zo voor), nog net hard genoeg om er op mee te deinen tijdens een concert.

Volwassen

Ilanois is er in geslaagd om een zeer volwassen album neer te zetten. ‘Chase The Sundown With Me’ is niet heel erg uitgesproken qua stijl. Juist daarom zal het een hoop soft-rock liefhebbers aanspreken. Een gedegen producer heeft het voor elkaar gekregen dat Ilanois alles eruit heeft gehaald wat er in zit. Dat betekent overigens niet dat er geen rek meer in de band zit.

Een geraffineerde plaat aan de alternatieve zijde van het mainstream firmament.

De release van ‘Chase The Sundown With Me’ is op 28 januari 2011. De CD presentatie is op 21 januari in Poppodium Romein (Leeuwarden) en wordt dunnetjes over gedaan op woensdag 26 januari in Paradiso (Amsterdam)

« Video: Peter Bjorn & John – Breaker, Breaker | Video: She And Him – Don’t Look Back »