Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Grand Magus – Hammer of the North

« Video: Ekaya’s Video Top 10 – 2010 | Ekaya’s Album Top 10 – 2010 »

In het verre, koude noorden klinkt getrommel. Het weerklinkt tussen de bergen en wordt op de wind verder gedragen richting de wouden en de bevroren toendra. Hoewel de dieren gewend zijn aan het noorderlicht, kijken ze even op als het meedogenloze getimmer ze bereikt. Met grote ogen kijken ze vol verbazing als een drietal Zweedse reuzen met enorme hamers en vuur bezig zijn om een klein schijfje te smeden. Dit schijfje is nu gelukkig over de wereld verspreid. Mijn huisdieren zijn er maar wat blij mee!

Beukend

‘Hammer of the North’ is alweer het vijfde album van het Zweedse Grand Magus. De band is waarschijnlijk het bekendst door de tijd dat zanger/gitarist JB zijn stembanden gebruikte in dienst van Spiritual Beggars; door het succes van deze band kreeg Grand Magus ook wat meer internationale bekendheid. Hij is echter gestopt bij Spiritual Beggars en kon dus nu meer tijd aan Grand Magus besteden. Het resultaat mag er zeker zijn.

De CD begint gelijk beukend met ‘I, the jury’ en hiermee wordt gelijk de sterke kant van de band getoond. De combinatie van stoner rock, heavy metal en doom metal levert in de handen van Grand Magus sterke nummers op. Met enorme nadruk op ‘nummers’.

Effectiviteit

Waar andere bands hun liedjes wel eens met een veertigtal riffs vullen die maar 1 keer voorkomen, laat Grand Magus zien dat het ‘ouderwetse’ nummers smeden toch een kunst is. Dit wil niet direct zeggen dat de heren uiterst virtuoos hun instrument beheersen; er zijn geen extreme patserpartijen te vinden, want alles draait om de effectiviteit van het nummer.

Zoals eerder gezegd, Grand Magus maakt een kruising van de bovenstaande genres en kan dus makkelijk wisselen van sfeer. Zo heeft ‘The lord of lies’ het stoner sfeertje inclusief de dreunende, herhalende chorusjes, maar wordt daarna weer stevig opgevolgd door ‘At midnight they’ll get wise’, niet toevalligerwijs de eerste video van de CD.

Heerlijk sfeertje

Wie de band al kon voor deze CD, zal het niet als een verrassing komen dat de band een heerlijk sfeertje weet neer te zetten. Wat dat betreft zal niemand teleurgesteld worden door Hammer of the north. Maar wie de band nog niet kent, zal in deze CD een zeer goed visitekaartje vinden van JB en kornuiten. Mijn huisdieren en ik zijn in ieder geval hier zeker tevreden over!

« Video: Ekaya’s Video Top 10 – 2010 | Ekaya’s Album Top 10 – 2010 »