Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Fruit Of The Original Sin – Beneath The Surface

« Video: Elbow – Lippy Kids | Video: Destroyer – Kaputt »

Met het album ‘Beneath The Surface’ laat het Nijmeegse Fruit Of The Original Sin (FOTOS) zien dat de Nederlandse rock liefhebber niet meer om ze heen kan. Simpelweg om de reden dat een explosie van zoveel creatieve energie niet valt te negeren!

Freaken

‘Benath The Surface’ opent met ‘Sink until I drown’ dusdanig groots en alles omvattend dat je als luisteraar omver wordt geblazen. FOTOS valt met alles wat het te bieden heeft de deur binnen. Een dodelijke bas zorgt voor de juiste hoeveelheid spanning opdat de juiste omstandigheid ontstaat om flink te beuken en lekker te freaken. Het is wel duidelijk dat deze band weet hoe het de aandacht moet grijpen.

Met een intro zoals dit album, is het zeer spannend hoe het album zich verder zal ontwikkelen. Vaak ontaardt het in een van de volgende uitersten: het album valt vies tegen of het is vies goed. ‘Beneath The Surface’ zit er wat tussenin.

Verslavende Sound

FOTOS beschikt over een zeer verslavende sound. Die doet in hoofdlijnen vuig en ongepolijst aan; industrial. De ritmesectie zorgt steevast voor een flinke hoeveelheid adrenaline daar waar verschillende geluidseffecten en hectisch gitaarwerk voor het nodige siervuurwerk zorgen. De band neemt tijdig een stapje terug wanneer het muzikale geweld wat al te veel dreigt te worden, en waarborgt daarmee het aanblijven van een zekere spanning.

Daar waar de band laat zien dat muzikaal veel in huis heeft en dat ook graag ten gehore brengt, is het jammer dat de composities wat braafjes te noemen zijn. De invloed ban (laten we eens gokken) bands als Tool en Nine Inch Nails duwt de band de juiste richting uit, maar het had allemaal nog veel gedurfder gemogen. Het lijkt welhaast of FOTOS toegankelijk probeert te zijn en zodoende concessies doet aan de creativiteit. Daar waar je het ene moment daadwerkelijk met een sensatie te maken te hebben, krijg je het volgende moment met middelmatigheid te maken a la Fall Out Boy. Au…

Opmaat

De wetenschap dat FOTOS uit Nederland komt maakt dat het album in de oren van ondergetekende (Landgenoot), zeker momenten van sensatie teweeg heeft gebracht. Deze band weet zich verzekerd van een groots arsenaal aan muzikale munitie. ‘Beneath The Surface’ mag dan ook hopelijk een opmaat zijn voor nog veel meer opzienbarends. Voor nu is het een fantastisch visitekaartje voor een band die je zeker moet gaan checken als ze in de buurt zijn!

« Video: Elbow – Lippy Kids | Video: Destroyer – Kaputt »