Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Frightened Rabbit – The Winter Of Mixed Drinks

« Review: Geert Docter – De Huisvriend | Video: Lola Dutronic – (Another) Christmas Without Snow »

The WInter Of Mixed Drinks

Het is heel verleidelijk om de Schotse band Frightened Rabbit te vergelijken met Mumford & Sons. Frightened Rabbit maakt muziek zonder banjo maar laat met ‘The Winter Of Mixed Drinks’ veel overeenkomst zien. Dit is folk zoals er niet genoeg gemaakt kan worden. Maar of Frightened Rabbit het succes kunnen evenaren van Mumford & Sons’ in 2009 uitgekomen ‘Sigh No More’? Waarschijnlijk niet…

Verfrissing

Succes behalen met muziek, in Nederland kan dat niet zonder de steun van een handvol 3FM DJ’s. Als die je maar veelvuldig draaien, dan is je muziek al snel een bekende voor het achterhoofd van het algemeen bewustzijn en mag je al snel een van de podia van Lowlands beklimmen. Volksstammen muziekliefhebbers zullen je beminnen.

Frightened Rabbit hoeft niet op zoveel media aandacht te rekenen. Dat hoeft niet weg te nemen dat er dan niet van ‘The Winter Of Mixed Drinks’ kan worden genoten. Juist voor die mensen die Mumford & Sons nu toch echt wel eens zat zijn kunnen deze Schotten een verfrissing betekenen.

Grote Hoogten

‘The Winter Of Mixed Drinks’ staat vol met folk songs die met zuiver Schots accent worden gebracht door Scott Hutchison. Samen met broer en drummer Grant Hutchison vormt hij de kern van deze vijfkoppige band.

Tekenend voor de liedjes is dat ze vrij uitbundig worden gebracht, daar waar je je kunt voorstellen dat ze in een meer kale opzet ook goed tot hun recht zouden komen. Dat zegt iets over de kwaliteit van liedjes kunnen schrijven. Daarbij is de gemene deler voor alle songs dat ze toegankelijk zijn maar genoeg muzikale verdieping kennen (ze vervelen niet snel).

Gereserveerdheid

Daar waar de verwachting ontstaat dat Frightened Rabbit elk moment voluit kan gaan wat betreft gitaren laat dat moment op zich wachten tot na halverwege het album. Er wordt tot dan met zeer veel schwung gemusiceerd, toch gaat de band niet volledig los.

Nummers als ‘Swim Until You Can’t See Land’ en ‘The Loneliness’ (zie video -Als Coldplay zo’n nummer zou uitbrengen dan zou het een instant hit zijn-)varen wel bij enige gereserveerdheid. Dit album kent echter meerdere nummers die net niet van de grond los willen komen. Iets meer power erachter en ze zouden tot grote hoogten kunnen stijgen.

Grote Doelgroep

Met ‘The Winter Of Mixed Drinks’ opereert Frightened Rabbit in het gebied tussen Coldplay en Mumford & Sons. Muziek die het in zich heeft een grote doelgroep te bedienen, maar dat is natuurlijk van ondergeschikt belang. Wat Frightened Rabbit vooral laat zien is dat ze in staat zijn authentieke muziek te maken waarvan men eenvoudigweg kan genieten. Eerlijk en zonder poespas. Folk voor het volk!

« Review: Geert Docter – De Huisvriend | Video: Lola Dutronic – (Another) Christmas Without Snow »