Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Foals – Total Life Forever

« Hot Video Alert: The Young Veins – Change | Hot Video Alert: The Gaslight Anthem – American Slang »

Er ontstond (vooral in de UK) een hype rondom Foals toen ze in 2008 debuteerden met het album ‘Antidotes’. Tijd voor de uit Oxford afkomstige Britten om te laten dat ze met hun nieuwe album ‘Total Life Forever’ de hype ontstijgen. Immers, wat hebben we aan hypes? Willen wij niet enkel goede muziek?

Goed er zijn ook mensen die de hype boven alles stellen. Wel nu, voor hen is Foals ‘zo 2008…’ ‘Total Life Forever zal hun niet bekoren, voor zover ik nu kan oordelen laten de hipsters Foals voor wat het is.

Terzake…

Wie ‘Total Life Forever’ met zijn voorganger vergelijkt, zal het opvallen dat Foals anno 2010 melodischer is. Het geluid is vaak nogal klinisch en afstandelijk. Dat komt in grote mate door het ijle stemgeluid van Yannis Philippakis. Aan de andere kant is het album dynamisch te noemen. We treffen we sporen van funk aan. Wie niet oplet wordt plotseling verrast door Afrikaans aandoende drums.

Foals is bepaald niet een zoveelste rockband, daar doet het veel te bijzondere dingen voor. ‘Total Life Forever’ is een album dat van begin tot eind weet te boeien. De band is consistent met zijn stijl. Gelukkig weet het, zodra het nieuwe er af is, halverwege dit album, een nieuwe weg in te slaan met een nummer als Spanish Sahara. Dan blijkt ineens hoe deze band aan spanningsopbouw kan doen. Uit een nummer als ‘This Orient’ blijkt hoe een nummer totaal onvoorspelbaar kan zijn en toch erg catchy.

Soms is het jammer hoe Foals zich lijkt in te houden. Wat door moet gaan voor een climax, had stukken uitbundiger gekund. Het is alsof de airco net iets te hoog staat afgesteld, best lekker maar het gevaar van een verkoudheid blijft altijd aanwezig. Het is bewonderenswaardig hoe deze band een uniek geluid weet te bewerkstelligen, er is wel continu de dreiging van het doorschieten in die sound. Gelukkig weet de band meer naar het einde toe, met een nummer als ‘After Glow’ wel behoorlijk los te gaan.

‘Total Life Forever’ is een weldadig verkoelend bad. Wat begon als een hype, blijkt uiteindelijk gewoon een ontzettend sterke band te zijn. Soms zijn hypes nu eenmaal terecht.

…Heel soms…

« Hot Video Alert: The Young Veins – Change | Hot Video Alert: The Gaslight Anthem – American Slang »