Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Fast Forward An Indie Music Companion To South Africa 2010

« Review: Teenage Fanclub – Shadows | Hot Video Alert: Butch Walker – Pretty Melodie »

Voor wie behoefte heeft aan een indie soundtrack voor het WK: je gebeden zijn verhoord! Sterker nog, je krijgt wat je misschien nooit had durven dromen. Het resultaat van een project dat ruim een jaar tijd in beslag heeft genomen: Fast Forward. Een initiatief van Indiecater Records waar maar liefst 32 bands hebben er aan mee gewerkt!

Waarom 32 bands? Welnu, zoveel landen doen er mee aan het WK. Hebben alle nummers dan ook daadwerkelijk te maken met voetbal? Meestal wel, in ieder geval hebben ze altijd te maken met een bepaald land. Niet dat alle bands uit de verschillende bands afkomstig zijn uit die landen overigens.

Of je nou van voetbal houdt of niet, het is in ieder geval een hele aardige kennismaking met een hoop onbekende indie bands.

Tja, leuk en aardig, hoofdvraag is natuurlijk hoe Nederland het er van af brengt. Wel nu, we worden vertegenwoordigd door het Noord-Ierse Burning Codes, ze brengen met ‘Wooded Land’ een nummer die de poule fase misschien nipt overleeft (na Denemarken) maar er daarna toch onherroepelijk uitvliegt tegen de verrassende nummer 2 van poule F: Nieuw Zeeland, in de vorm van Adam and Darcie met het nummer ‘Aotearoa’.

Goed, als Nederland het dan niet wordt, wie kunnen we dan wel als titelkandidaten verwachten? Wees niet bang, het zullen de Duitsers niet zijn. Betty And The Cavalero is de band die het voor onze oosterburen opneemt met het nummer ‘Meet Me At The Redlight’. Een ontwapenend, wonderschoon nummer met een grappige tekst, maar hey, daar wordt je nog geen kampioen mee.

Nee, dan Engeland. Detox Cute mag dan een nummer brengen die de tegenstander geen angst in zal boezemen, ‘St George Day’ (video) bevat geluidsfragmenten van hoe Engeland in 1966 in de finale West-Duitsland versloeg. Kijk, daar krijg je als voetballiefhebber rillingen van. Anderen zullen rillingen krijgen bij de samples uit het begin van dit nummer, een verfilming van een citaat uit ‘Henry V’, door niemand minder geschreven dan Shakespeare. Muzikaal is doet het overigens wat dubieus aan, leuk als het humoristisch is bedoeld…

Andere grote kanshebbers op de titel van kampioen zijn Chili (‘Chile La Rioja’ door Manwomanchild) en Frankrijk (‘Irlande’ door The Very Most). Chili is dan de verrassende underdog die in de tweede helft onverwacht weet te excelleren. Frankrijk brengt gewoon heel erg veel kwaliteit.

En hoe zit het met favoriet Spanje? Nu ja, The Yellow Melodies brengen met ‘Vamos A Ganar El Mundial’ een heel vermakelijk nummer (evenzo met geluidsfragment -“gooooooooooooooooooooooooooooooooooal”-), maar gesteld dat ze tegen een Argentinië moeten dan staan ze binnen vijf minuten op een flinke achterstand. The Dirty 9s brengen met ‘Ballad Of El Diego’ namelijk een hoop angst inboezemende grimmigheid, daar win je niet van puur op schoonheid.

Het is op basis van deze nummers lastig te zeggen wie er kampioen gaat worden. Wat mij betreft gaat het tussen Chili, Argentinië, Engeland en Frankrijk. Op basis van geluk gecombineerd met een hoop opportunisme wordt uiteindelijk Chili kampioen!

Wie denk jij? Beluister het album hier! (website)

« Review: Teenage Fanclub – Shadows | Hot Video Alert: Butch Walker – Pretty Melodie »