Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Faithless – The Dance

« News: Gratis Download Fourteen Twentysix – APRX|ETA 01 | Hot Video Alert: Josh Ritter – The Curse »

Sinds 1996 is Faithless in essentie nooit veranderd. Er is de donkere stem van Maxi Jazz die zijn pseudo poëtische zinnen de wereld in dreunt, en er zijn de producers/mixers Rollo en Sister Blizz die voor de muzikale, elektronische, begeleiding zorgen. Het in mei 2010 uitgekomen album ‘The Dance’ valt niet uit toom, als je het naast de band’s grootste wapenfeiten ‘Insomnia’, ‘God Is a DJ’ en ‘We Come 1’ zet.

Faithless is een stabiele machine. Dat zorgt voor tevreden fans, maar allicht ook voor ietwat teleurgestelde, meer algemene, muziekliefhebbers. Immers, waar zijn de scherpe randjes? Zo rond 1996 was Faithless iets wat uitermate spannends, nu is het voorspelbaar. Debuutalbum ‘Reference’ is blijkbaar van een dusdanige grootsheid dat het voor de Faithless niet meer te overtreffen valt.

Welnu, die algemene muziekliefhebber zal het moeten doen met de twee shots Vodka wanneer hij een nummer als ‘Tweak Your Nipple’ hoort. Dansen is dan gegarandeerd! Faithless mag dan niet vernieuwend zijn en nauwelijks in ontwikkeling, het heeft nog wel die goede beats en vibes. Jawel, dezelfde als uit het begin! Dat levert inderdaad een hoog KRO gehalte op (het gevoel blijft). En daarmee een uit principe afkeurende recensie.

In principe zou Faithless namelijk eens gek moeten doen. Laat Maxi Jazz eens zingen in plaats van dat eeuwige gewauwel! Laat Faithless zichzelf eens opnieuw uitvinden en alle conventies overboord gooien! Hallo mensen, 14 jaren aaneen hetzelfde kunstje vertonen, dat is toch iets voor metalbands? Moeten we Faithless gaan rekenen tot traditionele muziek?

Wel leuk: Dido is van stal gehaald en doet mee op twee nummers!

Enfin: laten we de genoemde principes buiten beschouwing dan kunnen we niet anders concluderen dat ‘The Dance’ een fijne plaat is. Een kunstje waar veel mensen terecht niet snel op uitgekeken zullen raken. Daar is het kunstje veel te betoverend voor. De scherpe randjes mogen misschien ontbreken, The Dance laat zien dat Faithless nog steeds in staat is mensen in een staat van verrukking te laten geraken. Hier wil je op dansen. Dit wil je in je autoradio als je de boulevards van je stad onveilig maakt!

Faithless vernieuwd niet, maar verrukt wel.

« News: Gratis Download Fourteen Twentysix – APRX|ETA 01 | Hot Video Alert: Josh Ritter – The Curse »