Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Dr. Dog – Shame Shame

« Listen: MGMT – Congratulations | Hot Video Alert: Band Of Skulls – Friends »

Anders dan de titel doet vermoeden, hoeft Dr. Dog zich bepaald niet te schamen voor het album ‘Shame Shame’. Al was het maar omdat dit zo’n ontiegelijk hard werkende band is. Een band die klinkt alsof ze van minimaal 40 jaar eerder is, een band die klinkt als The Band!

‘Shame Shame’ vervolgt het pad van voorganger ‘Fate’; tastbare indie folk met een psychedelische inslag. Heel vaak wordt de muziek van Dr. Dog vergeleken met die van The Beatles. Wel nu, het lijkt nu en dan inderdaad wel of George Harrison de gitaarpartijen voor zijn rekening heeft genomen. En, is dat nou Lennon die(zonder morren) de tweede stem doet? Je zou het bijna denken, de inspiratie is dan ook daar. Gelukkig is er geen spoor te bekennen van naar ‘Ob-La-Di’ of ‘Hey Jude’ klinkende nummers. Dr. Dog gaat zijn eigen gang maar dan wel in de stijl van (welhaast klassieke) leermeesters.

Voor de enkeling die bekend is met eerder werk van Dr. Dog zal ‘Shame Shame’ wellicht een minder groot juich gevoel teweeg brengen dan voor anderen. Immers: was ‘Fate’ eigenlijk niet beter? Aan de andere kant, wie ‘Fate’ heeft grijs gedraaid, zal blij zijn dat er meer is where that came from. Andersom verwacht ik namelijk dat iedereen die met Dr. Dog kennis zal maken via ‘Shame Shame’ honger zal hebben naar voorgaande albums. De muziek van Dr. Dog is namelijk een sensatie.

Het is alsof je een oude platenkoffer tegenkomt met daarin platen van The Beatles, The Beach Boys, The Eagles misschien… En dan is daar ineens een band van wie je nog nooit had gehoord! Dat moet toch zeker een kriebeling in de buik opleveren?

‘Shame Shame’ is overigens wel iets moderner dan ‘Fate’. Zo klinkt het niet direct alsof er muziek van vinyl is overgezet naar cd. In een nummer als ‘Unbearable Why’ speelt een gitaar een bovenliggende trage tonenreeks, die zo rond 1968 echt nog niet vertoond werd. Op z’n vroegst moet je denken aan Joy Division (eind jaren ’70). Tja, in het geval van Dr. Dog blijf je vergelijken met bands die geweest zijn… Wat ‘Shame Shame’ betreft kun je in ieder geval stellen dat Dr. Dog langzaam moderner wordt. De nadruk op langzaam.

Als je de muziek van Dr Dog stiekem ergens op plaats 500 in de top 2000 zou zetten, dan zou dat niemand direct opvallen. Het past precies binnen die ietwat muffige verzameling nostalgie. Hoewel, de kwieke radio twee luisteraar zou denken: “Is er dan toch een band die ik in mijn tijd heb gemist?” Damn right you’ve missed something! Het valt alleen niemand aan te rekenen, behalve dan Dr. Dog zelf. Deze band begint pas 40 jaar na dato. Hoe gek klinkt dan de eindconclusie: Wauw wat een fris geluid!

« Listen: MGMT – Congratulations | Hot Video Alert: Band Of Skulls – Friends »