Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Devils Brigade – Devils Brigade

« Video: Florence And The Machine – Heavy In Your Arms | Video: Dr. Dog – Shadow People »

Het bestaat al bijna tien jaar, Devil’s Brigade, een project op initiatief van Rancid’s bassist Matt Freeman. In 2002 kwamen er wat losse songs uit maar afgezien daarvan heeft het project nooit echt veel vrucht afgeworpen. Tot het moment dat er iets meer ruimte kwam in het drukke schema van Rancid. Een debuutalbum van 12 nummers is het resultaat.

Rancid is punk met invloeden uit de ska. Devil’s Brigade is ook punk, maar dan met Rock ’n Roll (en rockabilly) invloeden. Anders uitgedrukt: Devil’s Brigade is raghard swingen! De contrabas van Freeman is de aanjager van een muzikale hotrod; muziek die een beetje doet denken aan de jaren ’50, maar dan zo opgevoerd en uit zijn verband gerukt dat het iets totaal nieuws oplevert.

De zang van Freeman doet wat denken aan Ian Fraser van Motörhead; donker en ongepolijst. Dit in combinatie met zijn bas maakt dat Freeman in zijn eentje een groot stempel drukt op de sound. Gelukkig is er een goed tegengewicht: Gitarist en co-schrijver Tim Armstrong. Zijn gitaarspel kent veel invloeden uit de surf muziek maar ook uit meer western georiënteerde muziek. Het geeft een zekere luchtigheid aan het geheel.

De drums zijn voor rekening van DJ Bonebrake (van de punkgroep X). Deze man houdt het tempo er flink in, maar dan wel weer dusdanig subtiel dat een zekere schwung gewaarborgd blijft.

Freeman is er met dit project in geslaagd zichzelf als muzikant te bewijzen. Hij heeft meer in zijn mars zijn het (het toch al opzienbarende) baspartijen voor Rancid. Met Devils Brigade maakt hij punk van een niveau dat punk onwaardig is, zo hoog! Intelligenter en interessanter wordt het welhaast niet binnen dit genre.

« Video: Florence And The Machine – Heavy In Your Arms | Video: Dr. Dog – Shadow People »