Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Deerhoof – Deerhoof Vs. Evil

« Review: British Sea Power – Valhalla Dancehall | Video: Merak – Delete Me »

Het is vanaf de eerste seconde duidelijk: Wie ‘Deerhoof Vs. Evil’ beluistert, betreedt een wereld van losbandigheid, anarchie en vervreemding. Niks is wat het lijkt, wat begint als een brave compositie kan zomaar omslaan in totale wanorde. De Californische band Deerhoof is onvoorspelbaar, en dat voor een band die toch al sinds 1997 bezig is!

Uitersten

Deerhoof verstaat de kunst van het samenbrengen van uitersten. Van humor en triestigheid bijvoorbeeld. Van menselijk en machinaal. Vloeiend of juist hoekig. Zacht, stekelig retro en futuristisch. Deerhoof versus het kwaad, hetgeen natuurlijk niet betekent dat Deerhoof het goede is. Of toch?

Voila, de band is wel degelijk een beetje voorspelbaar, wanneer je psychedelische sixties rock meent te horen kun je er gif op innemen dat daar binnen de kortste keren iets tegenover staat. Wat dat dan wel zal zijn? Een staccato samba wellicht? Deze band is werkelijk onnavolgbaar!

Vaste Waarden

Voor wie niet zonder houvast kan, Deerhoof kent een paar vaste waarden. Zo is daar het zoete en zachte stemgeluid van zangeres Satomi Matsuzaki. Zij kan zuiver zingen, toch neigt ze maar al te graag naar dissonanten. Matsuzaki lijkt er genoegen in te scheppen haar luisteraars buiten hun comfort-zone te brengen.

Een andere zekerheid is het fabuleuze gitaarspel, dat zowel weet te rocken als te swingen. Soms lijkt het voor te komen uit een garage, soms uit de tropen.

Wat als een paal boven water staat is dat Deerhoof nooit per definitie een genot zal zijn om te luisteren. Het lijkt de band erom te gaan om alles behalve begrijpelijk te zijn. Het is vooruitstrevend en vernieuwend en daarom misschien inspirerend. Weet daarbij wel dat wat voor de een inspiratie is, voor een ander irritatie kan zijn. Het is pure gekte, voor de een is dat om te lachen, anderen worden er triest van.

Geschift

Deerhoof neemt het op dit album niet op tegen het kwaad, het lijkt het juist te omarmen. Deerhoof probeert de hele wereld te omarmen zo lijkt het. Het leidt tot zeer complete muziek, als in: Deerhoof maakt de verwarring compleet. Deerhoof is geschift!

« Review: British Sea Power – Valhalla Dancehall | Video: Merak – Delete Me »