Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Cage The Elephant – Thank You Happy Birthday

« Listen: Paper Crows – Fingertips | Shorties: Arcade Fire – Dan Bern – Klifton Filente »

Als er iets uitermate heerlijk is aan ‘Thank You Happy Birthday’, dan is het wel dat dit tweede album van Cage The Elephant een soort aanval is op alle oppervlakkige hipsters van tegenwoordig. “Sell yourself, don’t be a fool!” schreeuwt en kermt zanger Matt Shultz als was hij Kurt Cobain. Daar houdt de vergelijking met Nirvana niet op!

Boosheid

Het is Cage The Elephant er duidelijk niet om te doen om enkel mooie liedjes te maken. Er lijkt een hoop boosheid in deze band schuil te gaan, die moet er uit. Soms gaat dat hortend en stotend. Erg is dat niet, het is oprecht en dat voel je. De band vergelijken met Dinosaur Jr, The Pixies of welke vroeg jaren ’90 grunge band dan ook, zal geheel terecht zijn. Van kopieergedrag is overigens niet tot nauwelijks sprake. Er zijn de invloeden, en dat is goed.

‘Thank You Happy Birthday’ is een album dat helemaal op tijd lijkt te komen. We leven in muzikale tijden waarin telkens maar wordt terug gegrepen op invloeden vanuit de jaren ’60, ’70 en ’80. Prachtig mooi allemaal, die folk, country en blues muziek. Af en toe kan schoonheid ook vertaald worden in noisy en vooral schreeuwerige onstuimigheid. Muziek die je niet op radio 2 kunt draaien. Muziek waarvan mensen zich afvragen of de zanger nu zingt, huilt of schreeuwt. Flink ontladen dus, geen slap hip gedoe!

Subliem

Hoezeer ‘Thank You Happy Bithday’ het achterste van Matt Schultz’ strot laat zien, aan muzikale intelligentie ontbreekt het deze band niet. Wat soms aandoet als een ongenuanceerde uitspatting van gekte en beklag, blijkt maar al te vaak subliem getimed en gedoseerd. Dit album laat zich maar al te vaak van een catchy en melodieuze kant zien. Je zou er als luisteraar welhaast achterdochtig van worden, het lijkt te mooi om waar te zijn: zo uitgesproken en toch zo makkelijk te consumeren!

Toch is het echt waar, dit album steekt weloverwogen in elkaar lijkt nooit bedacht. Zelfs een lullaby als ‘Rubber Ball’, die geheel uit de toom valt bij de rest op dit album, doet (zei het met een subtiele kwinkslag) o zo authentiek aan. Het nummer komt precies op het moment dat je als luisteraar toe bent aan enige contemplatie, al was het maar omdat het schuim je van puur enthousiasme op de kaken zal staan.

Oprecht

‘Thank You Happy Birthday’ is een aanrader voor iedereen die de jaren ’90 een beetje mist en zich niet meer zo kan vinden in het hedendaagse (juist, oude jongeren -ahum). Bovenal is het een album dat klopt van alle kanten. Het is oprecht, intelligent, catchy, onstuimig en verre van oppervlakkig.

Hier was de wereld aan toe! Dank u Cage The Elephant!

« Listen: Paper Crows – Fingertips | Shorties: Arcade Fire – Dan Bern – Klifton Filente »