Ontdek Oprechte Muziek!

Review: British Sea Power – Valhalla Dancehall

« Video: Lord Huron – The Stranger | Review: Deerhoof – Deerhoof Vs. Evil »

Wie British Sea Power in het verleden een beetje heeft gevolgd, kan met zekerheid stellen dat deze band zijn muziek maakt vanuit louter zuiver motief. Neem een project als Man Of Aran, bepaald geen muziek waar je de festivals mee verovert. Niet veel tienerharten zullen er sneller van geklopt hebben. Of die dat wel zullen doen met een album als ‘Valhalla Dancehall’ blijft de vraag.

Diepgang

De intenties van British Sea Power om de muziek te maken die de band zelf voor ogen heeft, maakt ‘Valhalla Dancehall’ bij voorbaat de moeite waard. Zeker als we daarbij in ogenschouw nemen dat deze band de ogen niet in de zakken heeft zitten, wie vooraf de teksten van dit album zou lezen kan niet anders dan British Sea Power op z’n minst maatschappij kritisch te noemen. Vooral de jong volwassenen van 2011 moeten het ontgelden.

British Sea Power wekt met nummers als ‘Living Is So Easy’ de indruk dat de hipsters van deze dagen bij uitstek zeer oppervlakkig zijn, en het ze voornamelijk om sex, shoppen en feesten gaat. Hoewel, wellicht ligt een en ander net iets genuanceerder? ‘Valhalla Dancehall’ is niet enkel muzikaal interessant, het album kent diepgang.

Opgeheven Vingertje

Muzikaal mag je ‘Valhalla Dancehall’ gerust een feest voor de oren noemen. British Sea Power brengt zeer rijk onderhoudend samenspel; Technisch is het perfect maar ook qua beleving komt het zeer uitbundig over. Uitbundig in die zin dat Valhalla Dancehall eerder te gelaagd is dan te kaal. Het album kent vele subtiele toevoegingen aan geluidseffecten zonder dat dat afleid van het grote geheel. Het album leent zich om als een verhaal te worden beluisterd, aan de andere kant valt er ook veel te ontdekken in de verschillende songs. Wie eenmaal graaft zal veel weten te vinden!

Slechts een ding levert enige irritatie op. De intelligente maar kritische blik van British Sea Power levert het gevoel op (als luisteraar) met een band opgescheept te zitten die denkt te weten hoe de wereld in elkaar zou moeten steken. Het gevoel van een opgeheven vingertje ontstaat, en dat gaat ten koste van de muzikale beleving. Wie kan van een album genieten als die zich onbehaaglijk voelt? Staat natuurlijk tegenover dat eenieder die qua denkwijze op gelijke voet staat met deze heren, het album van het jaar voor zich heeft liggen…

Smaak

‘Valhalla Dancehall’ is een zeer onderhoudend album waarop de band zich van een muzikaal zeer rijke, maar toch ook toegankelijke kant laat zien. Het stemt tot overpeinzing maar even zo gaat laat het de luisteraar genieten van harmonieën zoals je die maar zelden tegen komt binnen de indie rock, en onverwachte wendingen bovendien. Wie dit album weet te waarderen kan van zichzelf zeggen dat die een ontwikkelde smaak heeft! – Steek die maar in je zak…

British Sea Power – Living is so easy Trailer from Institute For Eyes on Vimeo.

British Sea Power – Valhalla Dancehall by The Drift Record Shop

« Video: Lord Huron – The Stranger | Review: Deerhoof – Deerhoof Vs. Evil »