Review: Bodi Bill – What?

Duitsers en synthesizers, dat is een gelukkig huwelijk. Synthesizers worden namelijk blij van Duitsers, ze voelen zich begrepen door hen. Duitsers op hun beurt zijn blij dat ze vernieuwend maar bevattelijk kunnen musiceren. Onzin? Misschien. Luister je echter naar de Berlijnse band Bodi Bill dan zou je toch al snel kunnen stellen dat er een kern van waarheid in zit.

Sfeer

‘What?’ is een fantastisch album. Dit moet worden voorop gesteld voor deze recensie al te veel een relaas wordt van clichés over Duitsers. Dat zou eeuwige zonde zijn, en het zou zoveel tekort doen aan de schat aan talent die deze band rijk is. Ze zijn niet voor niets toonaangevend te noemen in de Berlijnse muziek scene! Daarbij, da band weet muziek te maken die grenzeloos is; onderzoekend, speels en vol enthousiasme. Niet te vangen in vooroordelen!

Er zit een hoop funk in ‘What?’, gecombineerd met een flinke hoeveelheid getemperde techno en poëtisch verlopende melodielijnen. En wees niet bevreesd, de band bedient zich ook van gitaren. Tenminste, als dat zo uitkomt.

De band gaat zijn eigen gang, wie dacht een wereld vol elektronica binnen te stappen zal worden verrast door een welhaast literair nummer als ‘Garden Dress’ waarin de band een heerlijk donkere en bedrukte sfeer weet neer te zetten. Of neem nu een nummer als ‘Pyramiding’, het is welhaast niet te duiden zoveel stijlen en tijdvakken lopen daar door elkaar! Dan hebben we het nog niet eens over de onderhuidse spanning die de band daarin weet te creëren.

Minimalistisch

Toegankelijk kun je Bodi Bill niet altijd noemen. De band kenmerkt zich door een minimalistische inslag waarin geen instrument teveel wordt gebruikt. Uitgangspunt is niet dat de luisteraar het naar de zin wordt gemaakt. Bodi Bill geeft eenieder de kans om mee te gaan op ontdekkingsreis zonder van te voren garanties te geven over de amusementswaarde. Wel nu, de trip is entertaining mits je jezelf er voor open stelt! De basis is namelijk een bevattelijk soort indie pop, daaromheen heeft Bodi Bill een ietwat avant gardistische inslag die weigert al te veel betreden paden te bewandelen.

Je kunt ‘What?’ omschrijven als kaal, zo klinkt het namelijk, dat zegt niks over de eigenlijke rijkdom van het album. Naast de gangbare instrumenten van een indie pop band anno 2011 maakt de band naar hartenlust gebruik van samples en als dat niet genoeg is dan is de band ook bereid met flessen in de weer te gaan. Daar wordt op geblazen en geslagen dat het een lieve lust is. Daar waar dit album in het begin misschien een tikkeltje onderkoeld en afstandelijk aandoet, blijkt het in werkelijkheid toch echt een feestje van jewelste te zijn.

Feest

Laat dat dan ook het stempel zijn wat Ekaya op dit album zal drukken: het is een feest! Allee, niet zomaar een fuif, neen! Hier wordt muziek gevierd op een zeer artistieke wijze. Een manier die vervreemd maar ook niet los laat, intrigeert en bijblijft. Voila: een Duits feest waar nu eens geen olietankers bier (nu ja, een beetje toch hopelijk wel…) en Schlager aan te pas komen. ‘What?’ laat je met alle plezier alle hoeken van de kamer zien zonder dat daar heel erg veel voor nodig is.

Berlijn op zijn best?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *