Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Blitzen Trapper – Destroyer Of The Void

« Live Review: Dr. Dog @ Paradiso | Review: Angus & Julia Stone – Down The Way »

Mocht Blitzen Trapper een band zijn die de hitlijsten najaagt, dan zijn ze niet slim bezig. Hun nieuwe album ‘Destroyer Of The Void’ bevat, voor zover ik kan beoordelen, geen hitmateriaal. Wat dat betreft hadden ze een betere troef in handen met de voorganger van dit album, ‘Furr’. Had een nummer als ‘God & Suicide’ geen bescheiden succesje mogen worden? Natuurlijk! Het is deze jongens zo gegund!

‘Destroyer Of The Void’ is het vijfde album van deze folk rock band uit Portland. Het album opent met een nummer die is opgezet zoals dat in de jaren ’70 ook nog al eens voorkwam, het beslaat in feite drie verschillende nummers. Is dit een nieuw retro trendje? Deed MGMT dit ook niet al met het nummer Sibrerian Breaks? Volgens mij is dit nog maar de top van de ijsberg…

Enfin, het werkt wel, Blitzen Trapper zet direct een goede eerste indruk neer. Het gevoel ontstaat dat je er maar beter even voor kunt gaan zitten.

Je doet er zeker verstandig aan ‘Destroyer Of The Void’ met aandacht te beluisteren. Het is een feest voor het oor, daarbij is het aardig om te gissen naar muzikale inspiratie. Zo lijkt het bij sommige nummers wel of er een (jaren ’70) Brian May meespeelt (denk aan nummers als ‘Killer Queen’) terwijl een volgend nummer meer als een Beatles song aandoet, inclusief strijkers.

Denk nu niet dat ‘Destroyer Of The Void’ zomaar het zoveelste retro folk rock album is. Ja, het is de zoveelste in rij maar niet zomaar! Het album moet het namelijk niet hebben van zijn onverwacht uitgekozen ingrediënten (goh er zitten ook country elementen in en hey, daar hoor ik een mondharmonica!), het moet het hebben van zijn volledigheid.

Dit album is een aaneenschakeling van verhalen die zowel in tekst als in muziek worden verteld. Laat het niet volledig origineel zijn, daarmee is het nog niet minder authentiek. Blitzen Trapper bouwt op zijn eigen wijze aan een atmosfeer die heel warm aandoet. Dat kan enkel met oprechte muziek.

Bij Blitzen Trapper is geen ruimte voor imitatie!

Voila: de zoveelste indie folk rock retro plaat en ook de zoveelste die de moeite meer dan waard is!

« Live Review: Dr. Dog @ Paradiso | Review: Angus & Julia Stone – Down The Way »