Ontdek Oprechte Muziek!

Review: Benny Zen The Recording Artist ft. The Syphilis And Madmen – Run back to the Safety of the Town

« Video: Bravestation – White Wolves | Video: Flogging Molly – Don’t Shut Em Down »

Om ze te kunnen bevatten vragen sommige platen erom in een hokje te worden geplaatst, te worden vergeleken met het werk van andere muzikanten. Dat is leuk werk. De associaties mogen gedurende een sessie die zo lang duurt als een album, de vrije loop worden gelaten. Het resultaat van zo’n sessie resulteerde in het geval van Benny Zen ft. The Syphilis And Madmen’s album ‘Run back to the Safety of the Town’ (mijn god, wat veel letters!) in een leuk rijtje: Eels, Pavement, The Kinks en Beck.

Traditionele indie rock

Het zou zonde zijn van Benny Zen’s moeite een album in elkaar te steken om hem continu met collectieven te vergelijken die volgens een ander allicht helemaal niet te rijmen zijn. Vertalen we zo’n rijtje echter naar doorsnee Nederlands dan krijgen we het volgende zinnetje: “Laid back, shoegazing midtempo melodieuze muziek die nu en dan geni(t)aal is, maar altijd een sympathieke, subtiel humoristische indruk maakt.”

Is daarmee de interesse gewekt? Tijd om eens kennis te maken met deze Benny Zen en zijn collectief met een naam die roept om uitspraken als “Rare jongens, die The Syphilis And Madmen…”

Wel nu, Benny Zen The Recording Artist is de artiestennaam van Peter Houben die al enige bekendheid (met name in Belgie) heeft opgebouwd met bands als Nemo, Ultracowboy, Mitsoobishy Jacson. Wie dan toch de The Syphilis And Madmen zijn? Wel nu, enig onderzoek leert ons dat dat dan Gert Stinckens, Jules Lemmens en Tom Vienne moeten zijn. Zij staan Houben bij met een grote varieteit aan instrumenten waaronder zelfs banjo en mandoline. Toch wordt de sound van Benny Zen The Recording Artist ft. The Syphilis And Madmen (ja, die naam gaat hier nog vaak genoemd worden!) vooral bepaald door de meer traditionele indie rock instrumenten. Juist, gitaar, drums, bas en keyboard.

Geheim ingrediënt

Er is iets wat ‘Run back to the Safety of the Town’ tot een bijzonder album maakt. Waarom anders zou het toch keer door ondergetekende zijn opgezet? Wel nu, Benny Zen The Recording Artist ft. The Syphilis And Madmen weet te intrigeren. Het is lastig te duiden waarom. Dit album staat namelijk vol met songs die makkelijk in het gehoor liggen, en o zo verzorgd overkomen. Toch, zo zullen er duizenden zijn. Benny Zen lijkt een geheim ingrediënt te hebben waarvan een zekere verslavende werking uit gaat. Wat dat ingrediënt nu precies is, valt moeilijk te zeggen.

Wat wel vast staat is dat Benny Zen het soort songs maakt die langzaam de jukebox in je hoof overnemen. Het is zonder vuurwerk en grote gebaren dat Benny Zen in je systeem komt te zitten. Eerst weet hij te intrigeren, dan nog eens en dan ineens lijkt het of je Benny Zen The Recording Artist ft. The Syphilis And Madmen al jaren kent. Alsof het nummers betreft die je een decennium vaak in je auto draaide, om zachtjes mee te mijmeren.

Zoveel is in ieder geval zeker, ‘Run back to the Safety of the Town’ laat zich heerlijk mee neuriën! Nu en dan is er plek voor een glimlach. Altijd is er de zekerheid dat je het album gerust nog eens kunt opzetten zonder dat het vervelend wordt.

Bovenstaande video vertoont een naakt achterwerk, weest gewaarschuwd!

« Video: Bravestation – White Wolves | Video: Flogging Molly – Don’t Shut Em Down »