Ontdek Oprechte Muziek!

Review: 13 – (11)

« Video: Never Shout Never – I Love You More Than You Will Ever Know | Video: Wolf Parade – Yulia »

Even wat gegoochel met cijfers… De band 13 (Uit te spreken als ‘Dertien’) komt anno 2010, na 15 jaar, met een eerste album op de proppen, genaamd ‘(11)‘. In 1995 werd dit Nederlandse 3-tal opgericht. Destijds bracht het 1 van de 5 vinyl-singles uit, opgenomen ter ere van de lancering van Electrolux (het huidige Excelsior).

13 is sinds zijn oprichting vooral op de podia te vinden, voor een volwaardig studioalbum lijkt nooit tijd te zijn. Tot 2006. In dat jaar vindt de eerste sessie voor ‘(11)’ plaats.

Eigenlijk zouden we met zijn allen heel erg kwaad moeten worden op de heren van 13. Hallo jongens, 15 jaar wachten met je debuutalbum terwijl je zoveel in huis hebt? Dat staat bijna gelijk aan stelen…

13 speelt moderne blues-rock. Muziek die staat, body heeft. Een vuist op tafel, krachtig. Zeker, in de VS plaveit men snelwegen met dit soort bands, in Nederland hebben we er maar weinig van.

Het lijkt er op dat 13 het in zich heeft om uiterst explosief, in zeer hoog tempo te spelen. Het is op ‘(11)’ net alsof er continu iemand op de rem trapt. Dat is nodig ook, anders zou er kwaliteit worden ingeleverd ten bate van enthousiasme. 13 is wat dat betreft een stoere bolide met veel pk’s die ervoor kiest om rustig te cruisen. Er valt immers zoveel meer te ontdekken!

De ietwat nonchalant aandoende zang van Robin Berlijn staat in groot contrast met het eveneens van hem afkomstige gitaarwerk. Akkoorden worden met stevig aangeslagen maar worden afgewisseld met rappe loopjes. We hebben hier te maken met een ware bluesgitarist!

Het is aan bas en drum te danken dat al dat blues ‘geweld’ tot dansbare muziek wordt verheven. De ritmesectie speelt uitbundig en uptempo Er lijkt wat dat aangaat sprake te zijn van een onderhuidse strijd tussen aanvoerder Berlijn, die naar alle waarschijnlijkheid zijn bijdrage zo breed mogelijk uitmeet, en zijn ritme sectie. Die laatste zou probleemloos flink veel meer toeren kunnen draaien, neigt iets meer naar punk.

13 levert met ‘(11)’ een zeer solide rockplaat. Een plaat waar een zekere spanning vanuit gaat en gegrondvest is op een behoorlijke lading kwaliteit. Voor Nederlandse begrippen is ‘(11)’ een uitzonderlijk album, bekijken we het wat universeler dan is het oordeel iets gematigder gezien het grote vergelijkbare aanbod. Al met al knap werk!

« Video: Never Shout Never – I Love You More Than You Will Ever Know | Video: Wolf Parade – Yulia »