Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Zorita – Amor Y Muerte

« Audio: Eddie Vedder – Skipping | Audio: Club Scouts – Do You Hear »

Het plafond van het redactielokaal van Ekaya bevat kogelgaten. De schuld daarvan ligt bij de band Zorita. De muziek van dit Amsterdamse collectief deed bij de aanwezige redactieleden Midden-Amerikaans temperament ontwaken. Vuisten werden gebald, vreugdeschoten gelost: Viva Zorita!

Al goed, de revolvers en semi-automatische wapens zijn in werkelijkheid iPhone Apps en de kogelgaten zijn virtueel. Toch zegt het voldoende over het debuutalbum van Zorita ‘Amor y Muerte’. Hiervan gaat het hart harder kloppen, het bloed sneller stromen.

Musica vagabunda

Zou het komen door de flink aanwezige trompetten, de opzwepende ritmes (inclusief slaggitaar) of toch misschien de donkere stem van de Belgische frontman Carlos Zorita Diaz (Spaanse vader)? Ja. Maar laten we ook de accordeon en de viool niet vergeten. Al deze elementen vormen een uitermate dansbaar geheel dat de band zelf omschrijft als ‘musica vagabunda’. Denk Mexico, denk Balkan, denk temperament!

Zanger Diaz neemt je als luisteraar net zo makkelijk mee naar de zelfkant (‘Clyster Of The World’, zie video), als dat hij de liefde en de dood bezingt. Altijd met overtuiging en bezieling.

Liveband

Zorita is bij uitstek een live band, dat neemt niet weg dat ze snappen hoe je een studioalbum van begin tot eind aantrekkelijk houdt. Wie weet dat daarbij de ervaring van Danny Gras, de vaste producer van de Kift goed heeft geholpen. Feit is dat er een verzameling verhalen staat, in woord en muziek, die misschien niet altijd even diep gaat qua onderwerp, maar toch zeker met verve en een zeer aanstekelijk enthousiasme worden verteld. Dat komt over, ook op CD.

‘Amor Y Muerte’ is een uitspatting van rauwe levenslust gecombineerd met zwartgallige humor. De liefde en de dood vormen op dit album een hecht stel dat het heeft gemunt op scheepsladingen tequila en geweerschoten in de lucht…

Goed om te weten!

Bekijk Zorita live:
03 May
20:00 Comedy Theater in de Nes
Amsterdam, NL Album Release Party!!
04 May
16:00 Concerto Record Store
Amsterdam, NL In-Store Gig
12 May
22:00 Tivoli – Spiegelbar
Utrecht, NL Zorita Live
14 May
20:00 Radio Mortale (106.8 FM)
Amsterdam, NL Zorita On Air
01 Jul
14:30 Wertheimpark
Amsterdam, NL Plantage Weesperbuurtfeest
01 Jul
17:15 Wereldmuziek Festival
Alkmaar, NL Zorita @ Cultuurpark ‘De Hout’

« Audio: Eddie Vedder – Skipping | Audio: Club Scouts – Do You Hear »