Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Wolfendale – Foghorn

« Audio: First Aid Kit – The Lion’s Roar | Video: Parenthetical Girls – Doughnut »

Een band die Wolfendale heet, noemt zijn album ‘Foghorn’… Je hersenen dwalen bewust of onbewust af naar de periode van de romantiek. Beelden van donkere schilderijen dringen zich aan je op; ruige landschappen, ruines, mensen overgeleverd aan de natuur…

Donker en mistig

Nu moet een vergelijking met een kunststroming welhaast ergens mank gaan. Wolfendale is een indie rock band uit Eindhoven. Dat heeft met liefde voor wilde natuur, of feilbare mensen die de droom van volmaaktheid najagen maar weinig uit te staan…

Toch zijn er ook overeenkomsten. Er gaat veel melancholie uit van Wolfendale’s album ‘Foghorn’. Met geluid schept deze band een donker en mistig landschap. Toch klinkt dat dreigender dan het in werkelijkheid is, er gaat van dit landschap namelijk geen enkel gevaar uit. Daar is het veel te harmonieus voor! Eerder is het sfeervol.

Verhaal

‘Foghorn’ is een consistent album. De toon die met openingsnummer ‘Vultures’ wordt gezet, stemmige maar melodische muziek, wordt het hele album volgehouden. Grappig aan dit nummer is dat temidden van alle gelikte en zalvende geluid a la Alan Parsons, er ook plek is voor een schijnbaar lo-fi opgenomen gitaar, heel subtiel toegevoegd aan het geheel.

Nu betekent consistentie in het geval van Foghorn niet dat er sprake is van eentonigheid. Wolfendale toont zich vast als het gaat om stijl en sound, waarbij vooral de rol van de bas opvallend is. Wolfendale verteld met dit album een verhaal, inclusief goede opbouw en plotwendingen. Spannend van begin tot eind.

Niet geheel verrassend overigens als je kijkt naar de achtergronde van de bandleden. We hebben hier te maken met mensen uit de film en animatie wereld.

Verrijking

Met debuutalbum Foghorn zet Wolfendale zich overtuigend op de muzikale kaart van de lage landen. De plaat laat zich gewillig meerdere malen beluisteren, om telkens nieuwe elementen prijs te geven. Het verhaal dat de band verteld blijft daarom boeiend.

Een prestatie van jewelste, een verrijking voor Nederland!

Untitled from Wolfendaleband on Vimeo.

« Audio: First Aid Kit – The Lion’s Roar | Video: Parenthetical Girls – Doughnut »