Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Willard Cody – Bag Of Bones

« Audio: Fjorden Baby! – Himmelen | Bijpraten: Jan Douwe Kroeske over Explore The North »

Wie is Willard Cody? Struin rond op het internet en je vindt precies voldoende informatie. Namelijk: hij is niet Cody Willard, de een of andere anchor man van Fox. Belangrijker: Willard Cody is muzikant en oprichter van het label ‘Music For The Unemployed’. Hij heeft onlangs een album uitgebracht: ‘Bag Of Bones’. Een plaat die het niet verdient onopgemerkt voorbij te gaan. Bij deze daarom, een korte recensie.

lo-fi

Met het plaatsen van een beschouwing over ‘Bag Of Bones’ haalt Ekaya een primeur binnen; Nooit eerder schreven we over het genre ‘Stomp ‘n’ Roll’. Dat is waaronder Willard Cody zichzelf categoriseerd. Wat je je daar bij voor moet stellen? Ongepolijste rock met stevige riffs maar ook plek voor ballads zonder enige vorm van pretentie. Tastbaar want lo-fi. Aangenaam want klein en tastbaar.

‘Bag Of Bones’ bevat in de hoofdzaak twee soorten songs. Er zijn de dromerige nummers die uit enkel gitaar en zang bestaan. Ze verhalen van mensen die in keukens staan met rook in hun oog. Timide nummers, gebracht met veel gevoel en niet zonder humor.

Daar tegenover staan de meer bruuske tracks. Hier wordt wild gespeeld, met veel energie en enthousiasme. Voor detail en gevoeligheid is weinig plek. ‘T is alsof alle registers opengaan. Dat dat niet direct heel veel oplevert ligt aan de beperkte instrumentatie. Scheurende gitaar, basic ritme sessie, dan ben je er wel zo’n beetje.

Eerlijk

Of Willard Cody de ontdekking van het jaar is? Ja en nee. Nee omdat het geen verbluffende muziek is die een nieuw tijdperk inluidt of tot tranen weet te roeren. Ja omdat ‘Bag Of Bones’ het resultaat is van iemand die op een hele pure manier met muziek bezig is. Als luisteraar kun je niet anders dan ontzettend veel sympathie opbrengen voor deze muziek. Het is wat het is, meer niet. En laat dat nou eens precies voldoende zijn; Eerlijk, doorzichtig en menselijk!

« Audio: Fjorden Baby! – Himmelen | Bijpraten: Jan Douwe Kroeske over Explore The North »