Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: The XX – ‘Coexist’

« Recensie: Antony and the Johnsons – Cut the World | Audio : Friday Mixtape Madness #14 – Spring/Summer Tunes (Pt. 2) »

Eind mei 2012 bracht The XX hun nieuwe single ‘Angels’ uit en ook tijdens de optredens van hun zomertournee houdt de band heel wat indieliefhebbers in de ban. Geregeld spelen ze nieuwe nummers en vormt dit alles de voorbode van hun tweede full album ‘Coexist’. Heel wat gespecialiseerde tijdschriften merkten dit al op, waaronder ook het toonaangevende Rolling Stone Magazine. De fans hebben een paar jaar moeten wachten, maar er lijkt iets moois in aantocht te zijn!

The XX doet wat ze altijd al goed gedaan hebben: tonen dat ook duisternis kan schijnen. Het Londense trio blijft zijn fans trouw en werkt verder met hun succesformule: de etherische stem van Romy Madley Croft, een minimalistische maar delicate gitaarlijn en de trage drumslag net na de maat. Elementen die in de nieuwe nummers zitten, opnieuw een schot in de roos.

Duistere romantiek

De eerste single, die inmiddels ook al via de show van Conan O’Brien haar Amerikaans tv-debuut gemaakt heeft, ademt een intens verlangen uit. De eenvoudige intieme song gaat over een voor buitenstaanders ondoorgrondelijke liefde. Romy Madley Croft sluit de refreinen af met een erg verlangende “As in love, love, love”. Een eerste afspeelbeurt laat de luisteraar met kippenvel achter.

Reunion en Sunset

We zijn van The XX gewend dat ze naar een omgekeerde climax toe werken: het versterken van het minimalisme door het tempo te vertragen of de begeleiding te doen uitdoven, waardoor Sids en Romys gezang gaan overheersen. ‘Sunset’ is hierop een uitzondering. Het nummer is veel meer uptempo en stuwt in de refreinen naar een climax om in het slot dan te eindigen met een fade-out. Een ander nieuw nummer dat de band geregeld speelt, is ‘Reunion’. Hier komt Sids stem meer naar de voorgrond. The XX bouwt een repetitief deuntje uit tot een begeesterende trance.

Een nieuwe plaat, een nieuwe tournee?

Na een zomertournee op de Europese festivals heeft de band nu ook de data voor een Noord-Amerikaanse promotour in het najaar van 2012 bekend gemaakt. We moeten wel nog wat wachten om The XX terug in Europa aan het werk te zien, enkel de VS is voorlopig in de officiële promotour opgenomen. Maar in september kunnen we alvast verder met de nieuwe plaat. De voorlopige tracklist van ‘Coexist’ bevat onderstaande nummers. ‘Angels’, ‘Chained’, ‘Fiction’, ‘Try’, ‘Reunion’, ‘Sunset’, ‘Missing’, ‘Tides’, ‘Unfold’, ‘Swept Away’, ‘Our Song’.

« Recensie: Antony and the Johnsons – Cut the World | Audio : Friday Mixtape Madness #14 – Spring/Summer Tunes (Pt. 2) »