Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Steve Hauschildt – Tragedy & Geometry

« Audio: Y LUV – Earthquakes | Audio: Lana Del Rey – Born to Die »

Heerlijk als de titel van een album je direct op het juiste been zet. Bands die albums naar zichzelf noemen zouden eens wat beter hun best moeten doen om een fatsoenlijke albumtitel te verzinnen! De Amerikaan, Emaralds-lid en synthesizer speler Steve Hauschildt geeft wat dat aangaat het goede voorbeeld. ‘Tragedy & Geometry’ dekt uitstekend de lading van zijn nieuwste solo album.

Harmonie en hoekigheid

‘Tragedy & Comedy’ is een voortdurende strijd tussen harmonie en hoekigheid. Harmonie in de vorm van breed uitgemeten partijen synth. Hierin kun je, tot zover de elektronica het toelaat, het drama vinden. De schoonheid zit er verborgen in nuances van langzaam wegstervende tonen, zorgvuldig aangeslagen en losgelaten. Hauschildt maakt een geheel eigen canvas, opgebouwd uit zeeën aan tijd en geduld…

De spanning komt met de geometrie, daar waar we cirkels zien, spiralen en polygonen. Ze vormen de voorgrond. Hauschildt mixt ze schijnbaar willekeurig in het geheel, maar vergis je niet, hier is een man bezig te pogen geniaal uit de hoek te komen. Het doel? De oren kietelen, sferen neerzetten, schilderen met geluid. Hauschildt toont daarbij moed en visie; hij vaart zijn eigen koers en laat zich door niemand van de wijs brengen.

Liever een EP

Het is opzienbarend wat Steve Hauschildt weet neer te zetten met geluid, hij opent de deur naar nieuwe ervaringen in geluid. Helaas gaat die deur alleen niet heel ver open. Want daat waar Hauschildt aan het begin van ‘Tragedy & Comedy’ vooral de luisteraar lijkt te plagen, te kietelen, blijkt hij aan het eind van het album zich nog steeds in die fase te bevinden.

Er is geen verloop, geen groei te bespeuren op dit album. ‘Tragedy & Comedy’ lijkt continu een zelfde cirkeltje rond te draaien. Halverwege valt onherroepelijk de verveling in, het 11 minuten durende ‘Music For A Moire Pattern’ blijkt een dood punt waar men maar moeilijk overheen geraakt… Over tragedie en geometrie gesproken.

‘Tragedy 7 Geometry’ begint zo ontzettend veelbelovend… Misschien dat het album daarom uiteindelijk zo tegenvalt? Hauschildt lijkt even op weg te zijn een prestatie van formaat neer te zetten, helaas komt hij niet verder dan een aanzet. Misschien was ‘Tragedy & Geometry’ beter geslaagd als EP, met de helft minder tracks…

Steve, Hauschildt, “Already Replaced” by The FADER

« Audio: Y LUV – Earthquakes | Audio: Lana Del Rey – Born to Die »