Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Skarl – Hotel Korsakov

« Audio: Röyksopp – Shores Of Easy | Audio: Teddybears – No More Michael Jackson »

Dat ze uit Friesland komen, de jongens van Skarl, dat snap je als zingen over Fokje Modder. Gelukkig laat de band zich niet door provinciegrenzen beperken. Het kenmerkt het DNA van de band. Toch is het nieuwe album, ‘Hotel Korsakov’, is grotendeels (95%) Nederlandstalig. Bevattelijk voor iedereen.

Fries

Hoe dat Friese DNA zich dan uit? Laat het de eigenzinnigheid van deze band zijn. Een licht accent in de ietwat geknepen zang van Pieter Kurpershoek. Het desolate dat spreekt uit de teksten… Alsof de zilte waddenwind je ogen doet tranen op een winterse dag. Maar laten we vooral niet iets heel groots van die Friese achtergrond maken.

Wat deze band werkelijk kenmerkt is dat die lijkt te zijn gemaakt voor het theater. Daar waar verhalen echt bij de toeschouwer aankomen. Waar men zal lachen wanneer Kurpershoek zijn geloof belijdt in de heer Andries Knevel.

Drankkegel

Kenmerkend aan ‘Hotel Korsakov’ is de nevel van jenever waarin het album verhult lijkt te zijn. Associaties met morsige mannetjes, gezever aan de bar en hoogpolige tapijten als tafelkleedjes zijn makkelijk gemaakt. Dit album ademt vergankelijkheid in de vorm van een flinke drankkegel. Al dan niet verhuld middels een hap rauwe ui…

Theatraal is Skarl niet enkel op het gebied van tekst. Muzikaal gezien is dit album het best te degusteren wanneer men zit. De sfeer van ‘Hotel Korsakov’ wordt vooral bepaald door blazers en toetsen. Het zal niemand verbazen dat het slagwerk vooral wordt beroerd door kwastjes. Skarl musiceert onderhoudend, volwassen maar vooral ook subtiel.

Prima kost

‘Hotel Korsakov’ is prima kost voor iedereen die van zwarte humor en theater houdt. Een geslaagde poging ook om de schoonheid van uitzichtloosheid vast te leggen. Helemaal bijzonder is het deze band gelukt is een verzameling songs te maken die weliswaar regionaal gekleurd zijn, maar overal in den lande begrepen zullen worden. Of we het nu hebben over Moddergat of de Jordaan…

« Audio: Röyksopp – Shores Of Easy | Audio: Teddybears – No More Michael Jackson »