Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Ryan Adams – Ashes And Fire

« Audio: Vinnie Ferra – Man vs. Machine | Nieuws: Het roer gaat om! »

Ryan Adams wordt geroemd om zijn songwriters kwaliteiten. Hij wordt zelfs een van de grootsten van zijn generatie genoemd! Geen wonder dat de verwachtingen omtrent zijn nieuwe album ‘Ashes And Fire’ hoog gespannen zijn. Of hij die verwachtingen ook waar maakt? Dacht het wel!

Zalvend

De Amerikaanse alt-country singer/songwriter zet met ‘Ashes And Fire’ een album neer waar een schat aan ervaring uit spreekt. Hier is een meester aan het werk die zich niet meer hoeft te bewijzen. Adams zoekt het in subtiele, ingetogen, milde maar ook sobere songs.

Dit album verschilt nogal van bijvoorbeeld een van zijn laatste weken, ‘Cardinology’ (2009). Dat album, dat hij samen met zijn band The Cardinals opnam, was een stuk uitbundiger. Of wat te denken van het door de punk geinspireerde ‘Rock N Roll’ (2002)?

Met ‘Ashes and Fire’ lijkt Adams als muzikant een stuk meer op de man die hij rond 2000 was, het begin van zijn solo tijd; Relativerend maar ook zalvend. Harmonieus, melodieus en tekstueel sterk is de goede man altijd geweest…

Aansprekende namen

‘Ashes And Fire’ behandelt geen grote thema’s. Het is een persoonlijk album, het beperkt zich tot huiselijk geluk. Het album is daarmee warm en zacht te noemen. Wellicht ook dat we hier de invloed van Norah Jones bemerken? Zij schreef tenslotte mee aan dit album. Zij is overigens niet de enige aansprekende naam die we naast Ryan Adams tegenkomen op dit album. ‘Ashes And Fire’ werd geproduceerd door Glyn Johns, de man die vroeger voor The Beatles en Bob Dylan werkte. Dat hoor je -bij vlagen- terug.

Met al zijn ervaring mag Glyn Johns gerust een van de grote krachten van dit album worden genoemd. Hoe anders kan het zijn dat alle instrumenten zo juist gedoseerd zijn? Een orgel of anders een slide guitar valt -o zo subtiel- op het juiste moment in. Geen enkel element van dit album lijkt te zijn ingezet voor effectbejag. De songs zijn puur en evenwichtig. Minimalistisch van opzet maar nooit kaal.

Puur

‘Ashes And Fire’ toont Ryan Adams als de volwassen en uitgebalanceerde singer/songwriter die hij nu is. Het album komt recht uit zijn hart. Dat kan niet anders, zo eerlijk en authentiek voelt het aan. Misschien niet heel erg spannend en dynamisch, eerder aangenaam warm. Als een haardvuur bij een koude winterdag.

Ryan Adams op zijn best? Wie zal het zeggen… In ieder geval Ryan Adams op zijn puurst!

« Audio: Vinnie Ferra – Man vs. Machine | Nieuws: Het roer gaat om! »