Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Paul Weller – Sonik Kicks

« Video: Cymbals Eat Guitars – Definite Darkness | Video: Miike Snow – The Wave »

“Cool, een cd van Paul Weller!” dacht ik, toen ik op de Ekaya redactie de cd ‘Sonik Kicks’ ontwaarde in de stapel ‘nog te recenseren’. Groot muzikant, baanbrekend werk, fantastische bands, geweldige muziek. Dat belooft wat! Maar helaas…

Wilskracht

Toen ik het eerste nummer hoorde, moest ik even heel goed luisteren of het wel de Paul Weller was, die ik voor ogen had. Ergens in de verte, tussen de rare housebliepjes en bonkjes herkende ik toch zijn stem. Hmmm.

Toen ik het eerste nummer hoorde, moest ik even heel goed luisteren of het wel de Paul Weller was…

Het volgende nummer ‘The Attic’ begon al wel wat beter. Niet baanbrekend geweldig, maar okee. Tot de violen wat meer aanzwelden. Bij het derde nummer (Kling I Klang), wilde ik eigenlijk de stereo uitzetten. Maar op pure wilskracht (“er moet toch iets tussen zitten?”) heb ik de hele cd geluisterd.

Experiment

Paul Weller experimenteert op ‘Sonik Kicks’ met electronica en een wat steviger sound. Nou kunnen er mooie dingen voortkomen uit experimenten, maar wat mij betreft is deze mislukt.

Paul Weller

Bij sommige nummers kun je nog wel wat mooie melodielijnen herkennen, maar die worden al snel teniet gedaan door synthesizergeluidjes, die meer thuishoren in de jaren tachtig en toen eigenlijk beter gedaan werden door je buurjongen die af en toe wat met zijn Casio speelde.

Atonaal?

Behalve electronica zijn ook grote orkesten veelvuldig te horen. Maar hierbij lijkt het er meer op dat er een aantal goeie muzikanten in een studio zijn neergezet om samen muziek te maken, maar dat geen van hen in staat was om te luisteren naar anderen en daarop in te spelen.
Het past niet bij elkaar, het klinkt niet samen, maar het is ook niet atonaal, dus je kunt niet zeggen ‘dat het zo hoort’.

Mislukt experiment, dus, wat mij betreft. Ik ben wel benieuwd wat de die-hard Wellerfans ervan vinden. Ik ga geloof ik even een cd van The Style Council zoeken, tegen de vieze smaak.

« Video: Cymbals Eat Guitars – Definite Darkness | Video: Miike Snow – The Wave »