Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Paul Banks – Banks

« Nieuws: Nieuw Design Ekaya.nl | Audio: London Calling Tunes Mix Tape (21 redenen om te gaan) »

Soms vraag ik mij af: Is een muzikant authentieker en daarmee beter onder zijn eigen naam dan onder een artiestennaam? Is de naam eigenlijk geheel niet relevant? Ter illustratie: Bill Callahan komt beter bij mij binnen dan zijn eerdere alter-ego Smog. Aan de andere kant heb ik liever Father John Misty dan J. Tillman, ook al een en dezelfde persoon.
Bij Paul Banks ben ik er nog niet helemaal uit… Zijn nieuwe album ‘Banks’ had net zo goed van Julian Plenti kunnen zijn.

Kraakhelder maar gitzwart

Paul Banks, groot geworden als frontman van Interpol. Daarnaast heeft hij veel credits verdiend met zijn solo-werk onder de naam Julian Plenti. Grote kracht: Een donker ver dragend stem geluid die zich bij uitstek leent voor gedragen, poëtische teksten. Het liefst met teksten die verhalen over de zelfkant. Nooit zonder humor. Wrang of niet, ook relativerend. Ondersteund door kraakheldere maar even zo goed gitzwarte, zakelijke rock. En daar mogen we dan best wat hiphop elementen in terug horen, niks mis met een sample of een beat. Het geeft ‘Banks’ in ieder geval een aangenaam spanningsveld.

Evenwichtige dosering

Voorop staat: Banks zorgt per definite voor kwaliteit. Met of zonder band. Als Plenti of als Banks. Je kunt rekenen op doordachte composities en veel aandacht voor uitvoering. Hoog niveau. Meesterlijk.
‘Banks’ is daarop geen uitzondering. Het is een rijke plaat. Met nummers die de hersenen op vele vlakken zullen stimuleren; Tekst, muziek en gevoel voor drama zijn evenwichtig gedoseerd. Het album is zowel koelbloedig berekenend als meelijwekkend jammerend. Om dan ineens om te slaan in meer extatisch theatraal geweld.

Persoonlijke noot

Het grote verschil met Plenti? Het is gissen. Je zou kunnen spreken van een iets persoonlijker album. Toch, dat is gebaseerd op niks anders dan het gevoel van de luisteraar, het zou evenzogoed te bestempelen zijn als wishful thinking.

Trek je alles los van de naamgeving dan kun je eigenlijk alleen maar concluderen dat ‘Banks’ redelijk in de lijn ligt van voorganger ‘Julian Plenti is… Skyscraper’. Onbetwist een voldoende, Banks bewijst zijn kwaliteiten maar eens te meer. Toch, vernieuwend of verrassend is het niet. En die verwachting wekt zo’n naamswijziging wel. Stiekem toch een beetje teleurstellend…

« Nieuws: Nieuw Design Ekaya.nl | Audio: London Calling Tunes Mix Tape (21 redenen om te gaan) »