Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Mack Johansson – New Sweden

« Audio: Icarus Himself – On Your Side | Video: Caroline Smith – Calliope (North Shore Sessions) »

Niemand minder dan Ryan Adams heeft Mack Johansson getipt als next big thing in zijn genre, de zogenaamde alternative country. Tom Waits noemde hem artistiek en uniek. Reden genoeg om het nieuwe album ‘New Sweden’ even goed onder de loep te nemen!

IAMA

Mack Johansson is een Zweed die zich in Amerika goed heeft geprofileerd. Hij deed mee aan de vermaarde IAMA liedjeswedstrijd in de VS. Als een van de 10.000 inzendingen bracht hij het tot de top tien. Let wel, de IAMA is niet zomaar een Idols-achtig programma, met een Waits in de jury moet je ook wel echt wat te bieden hebben!

Toch, succesvol meedoen aan een wedstrijd is niet hetzelfde als een goed album maken. Als je dat lukt, dan bewijs je je pas echt. Of Johansson voor die test geslaagd is? Dacht het wel. En dan hebben we het enkel nog over ‘New Sweden’. De man heeft zijn muzikale ontwikkeling niet beperkt tot het meedoen aan contest. Hij heeft snoeihard gewerkt om zijn talent tot grote hoogten te doen stijgen. Zo was hij het creatieve brein achter de redelijk bekende formatie Hyacinth House.

Authentiek

Dat harde werk betaald zich op meerdere fronten uit in ‘New Sweden’. Het album is puur, eerlijk en zit ontiegelijk goed in elkaar. Johansson bewijst zich als een singer/songwriter met enorme dosis talent die zich prima thuisvoelt in de sfeer van de Americana. Zijn stem en de verhalen die hij al zingend verteld, ze ademenen een ruw en weids landschap. De man mag dan op en top Zweeds zijn, zijn muziek doet anders vermoeden. Hoe kan een Europeaan zo authentiek altcountry vertolken?

‘New Sweden’ is een steengoed album van een man van wie we, als er gerechtigheid bestaat in de wereld, nog veel zullen horen. Aanschaffen die hap! Maar hey, als Ryan Adams zo enthousiast over je is, dan zegt dat toch genoeg?

« Audio: Icarus Himself – On Your Side | Video: Caroline Smith – Calliope (North Shore Sessions) »