Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Lanterns On The Lake – Gracious tide, take me home

« Video: Dangerous – Movers & Shakers | Audio: Pearl Jam – Olé »

Lanterns On the Lake. Lantaarns op het meer… Het rustgevende gevoel dat dit beeld met zich meebrengt, vindt zijn weerklank in de muziek. Deze zeskoppige band uit Newcastle komt met een weergaloos debuutalbum op de proppen: ‘Gracious tide, take me home’.

Instrumentale veelzijdigheid

Wie van een veelzijdigheid aan instrumenten houdt, zit met deze band goed. Op dit album maakt LOTL gebruik van een viool, piano, gitaar, synthesizer, glockenspiel en een mandoline. Zo’n veelvoud aan instrumenten gaat niet iedere band goed af. Vaak is het eindresultaat rommelig en doen zij er beter aan het less is more principe aan te houden.

LOTL heeft hier echter geen boodschap aan. Ze serveren een prachtige harmonie tussen de verschillende instrumenten. In bijna elk nummer is een zielsstrelende viool doorweven.

Al bij de opener van het album, ‘Lungs Quicken’, is er een veelzijdig gebruik van diverse instrumenten. Daardoor is het lastig deze band onder één enkel genre te plaatsen. Het nummer neigt zowel naar dromerige pop en folk als naar electronica. Verder laat het nummer een duidelijke invloed van Sigur Ros horen. De knapperige elektronica drums, die op sommige tracks te vinden zijn, doen denken aan Sufjan Stevens. In tegenstelling tot Mr Stevens blijft deze band gelukkig dichter bij hun folk roots.

Hoop en geluk

De lyrics lijken op het eerste gezicht wat zwaarmoedig. Volgens leadsinger Hazel Wilde is de noordoostelijke kust van Engeland de inspiratiebron hiervoor geweest. Gevoelens van heimwee en verlatenheid vinden we hierin terug.

Het nummer ‘Ships in the Rain’ draagt bij aan de zwaarmoedigheid. Het vertelt het verhaal van iemand die verdwaald en vervolgens verdrinkt op zee. Optimisten hoeven echter niet te wanhopen. Er is ook hoop en geluk te vinden op dit album. Het nummer ‘Keep On Trying’ gaat bijvoorbeeld over het vinden van verlossing in moeilijke omstandigheden.

Als men kijkt naar de vorige twee ep’s is de band zeker aan het groeien. Gracious Tide klinkt rijker en meer zelfverzekerd. Aan de muziek valt te horen dat er een goede communicatie is tussen de bandleden. Er is een eenheid en alles lijkt te kloppen.

Must Have

Luister dit album wanneer je een bad neemt, als je met een grote koptelefoon op door het donker fietst, of wanneer je in bed probeert in slaap te komen. ‘Gracious Tide’ is een must have voor iedere indie/folk liefhebber.

Lanterns on the Lake – You’re Almost There from Bella Union on Vimeo.

« Video: Dangerous – Movers & Shakers | Audio: Pearl Jam – Olé »