Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: James Vincent McMorrow – Early In The Morning

« Audio: Lana Del Rey – Born to Die | Video: Cage The Elephant – Aberdeen »

De kunst om persoonlijke verhalen te vertellen en tegelijkertijd aansprekende muziek te maken, James Vincent McMorrow verstaat die. Het zal daarom zijn dat, iedereen die de Ier hoort, positief over hem is. En dat terwijl hij bepaald geen lichte kost voorschotelt.

Onderscheidend vermogen

‘Early In The Morning’ staat vol met teksten die verhalen van een stenge Ierse katholieke opvoeding. Het soort waaruit de literatuur van Frank McCourt uit is ontstaan, zij het net even iets minder armoedig. In acht genomen dat het album is opgenomen in een afgelegen hutje op de hei zal het ook niemand verbazen dat er volop zelfreflectie op het album te bespeuren valt. Tot zover onderscheidt McMorrow zich niet van de 583.403 andere goede singer/songwriters die deze wereld rijk is.

Het onderscheidende vermogen van James Vincent McMorrow zit hem in de enorm vrolijke ondertoon die uit al zijn muzikale uitingen blijkt. Ongeacht hoe droef de teksten, als luisteraar hoor je eigenlijk alleen maar de liefde voor de muziek. Jawel, een nummer als ‘We Don’t Eat’ kan je bij de strot grijpen, zo beklemmend doet het aan. Tegelijkertijd schuilt er een hoop relativering in.

Persoonlijk en eerlijk

James Vincent McMorrow heeft het in zich, alle rottigheid op deze wereld te benoemen en te bezingen als wat het is. Toch zal het uit zijn mond prachtig klinken. Hij is daarbij persoonlijk en eerlijk.

Daar waar dat bij ieder ander tot een langslepende aaneenschakeling van deprimerende ellende zou resulteren, is ‘Early In The Morning’ een verrassende uptempo folk plaat. Het is, bij vlagen, als ronduit vrolijk te omschrijven, zo uitbundig monden nummers als ‘From The Woods’ uit.

Zeker inhoudelijk gezien valt dit album te kenmerken als zware kost. Toch laat ‘Early In The Morning’ je niet achter met een stevige after-dinner dip, of erger, een tekort aan levenslust… Dit album is een volmaakt gebalanceerd geheel. En dat van een muzikant die in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar beter gaat worden!

James Vincent McMorrow – Sparrow And The Wolf by Dine Alone Records

« Audio: Lana Del Rey – Born to Die | Video: Cage The Elephant – Aberdeen »