Ontdek Oprechte Muziek!

Recensie: Hundreds – Variations

« Bijpraten: Jan Douwe Kroeske over Explore The North | Video: Heirs – Hunter »

Berlijn is hip, hot and happening. Da’s geen mening, het is een conclusie die meetbaar is bovendien. De bewijzen? Het duo Hundreds. Of hun muzikale vrienden waaronder een Bodi Bill bijvoorbeeld. Ze maken vooruitstrevende electro. Op ‘Variations’, het nieuwste album van Hundreds hoor je ze allemaal terug.

Muzikaal feestje

‘Variations’ mag dan op naam van Hundreds staan, dit duo bestaande uit een broer en zus, heeft niet al het werk verricht. Het album moet dan ook gezien worden als een muzikaal feestje waarop het werk van Hundreds gevierd word. Bodi Bill noemden we al, maar ook Get Well Soon en Sheahan Drive geven hun interpretatie van Hundreds songs. In het geval van Sheahan Drive met een drijvende beat, Get Well Soon pakt het iets traditioneler aan.

Nog zo’n feit: In Berlijn weten ze hoe je een feestje bouwt. ‘Variations’ mag dan geen uitgelaten mensenmassa’s bevatten, je wordt als luisteraar wel verwend; ondergedompeld in een bad van kwalitatieve en meeslepende nummers. Neem ‘Fighter’, uitgevoerd door Rue Royale. Het nummer kent een fantastische opbouw van lagen. Gitaargetokkel, synths en subtiele vokalen zorgen voor een zeer solide basis. Daarbovenop worden we getrakteerd op meer vervreemdende, fragmentarische geluiden.

‘Let’s Write These Streets’

‘Variations’ staat vol met songs die erom vragen vele malen beluisterd te worden. Het gaat te ver om ze allemaal te benoemen. Maar vooruit, laten we Get Well Soon’s uitvoering van ‘Let’s Write These Streets’ er eens bijpakken. Het nummer lijkt de beste man op het lijf geschreven. Het bevat veel drama en er is sprake van een sublieme opbouw. Je weet al naar gelang het nummer vordert dat er effecten zullen worden toegevoegd, of dat er een plotselinge wending volgt. Er is een zekere mate van voorspelbaarheid, en toch weet het nummer te verrassen.

‘Variations’ is, zoals de titel doet verwachten, een gevarieerd album dat desondanks alle verschillende muzikanten toch aandoet als een eenheid. Hundreds is er in geslaagd zijn muzikale collaborateurs op een lijn te krijgen, onderdeel te laten zijn van een groter geheel; Een uiterst straffe plaat die zich maar al te gewillig uiterst vaak laat beluisteren.

Hundreds – I Love My Harbour by Small Panthers by Sinnbus

« Bijpraten: Jan Douwe Kroeske over Explore The North | Video: Heirs – Hunter »